Inhoudsopgave
Wat is het nut van blancheren?
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Is blancheren noodzakelijk?
De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.
Welke producten kun je blancheren?
Zo kun je broccoli blancheren, sperziebonen blancheren, andere bonen blancheren of groenten blancheren zoals tomaten, om deze bijvoorbeeld te ontvellen.
- paprika (of een andere groente die je wilt blancheren)
- ruime pan kokend water.
- pan ijswater.
- zeef of vergiet.
- zout.
Waarom word soepvlees eerst geblancheerd?
Als dat restvlees al eens gegaard is, kunt u het meteen gebruiken, maar rauw rood vlees moet eerst gespoeld en geblancheerd worden, anders komt er te veel neerslag in de bouillon. Spoel het vlees dus grondig af in een teil met water en laat uitdruppen.
Waarom blancheer je groenten?
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Wat is het verschil tussen blancheren en koken?
Dit kun je doen door de producten kort onder te dompelen in kokend water of in ruim water kort aan de kook te brengen. Blancheren doe je om voedingsmiddelen niet te laten verkleuren, net iets zachter te maken, te kunnen ontvellen en om enzymen en bacteriƫn onschadelijk te maken.
Waarom kruiden blancheren?
Door te blancheren behoudt de groente (fruit of kruiden) zijn knapperigheid (‘crispiness’) en kleur. Het rauwe gaat er dan net van af, maar door de korte garing blijft zelfs tere groente mooi, maar wel beetgaar. Sommige groene groentes worden zelfs nog mooier en helderder van kleur door het blancheren.
Waarom groenten eerst blancheren voor het invriezen?
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Welke groenten kun je blancheren?
WELKE GROENTE KAN IK HET BESTE BLANCHEREN VOOR HET INVRIEZEN?
- Spinazie.
- Prei.
- Erwten.
- Spruiten.
- Broccoli.
- Koolraap.
- Bloemkool.
- Andijvie.
Welke rauwe groenten kun je invriezen?
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.