Wat is het gevaar bij een blauwe plek?

Wat is het gevaar bij een blauwe plek?

In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak. Toch kunnen deze onderhuidse bloedingen wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand.

Kan een bloeduitstorting gevaarlijk zijn?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.

Wat is een Hematoma?

Een bloeduitstorting of hematoom is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt. Wanneer dit onder de huid plaatsvindt, veroorzaakt het een ‘blauwe plek’ en in sommige gevallen een zwelling. Bloeduitstortingen kunnen in principe overal voorkomen: van je gezicht tot je benen.

Wat als je spontaan blauwe plekken krijgt?

Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiƫn kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.

Is een blauw oog gevaarlijk?

In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.

Hoe kom je snel van een blauwe plek af?

Om grote plekken te voorkomen, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. Ook verminder je de kans op een zwelling. De volgende dag geneest je huid juist sneller als je de plek warm houdt.

Wat kan je doen tegen bloeduitstorting?

Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale ‘icepacks’ verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.

Wat kan je doen aan bloeduitstortingen?

Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.

Wat is een hematoom baarmoeder?

Een hematoom is een soort bloedstolsel in de baarmoeder buiten de vruchtzak.

Hoe herken je een Subduraal hematoom?

Een subduraal hematoom kan gepaard gaan met een of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn. misselijkheid (soms met braken) verlamming aan een arm of been.

Waarom vlug blauwe plekken?

Hoe ouder je wordt, hoe sneller je blauwe plekken krijgt Naarmate we ouder worden, worden de bloedvaten kwetsbaarder, zegt Cardone, en we zullen vaker blauwe plekken zien op armen en benen als die ergens tegenaan worden gestoten. Kijk ook eens kritisch naar de medicijnen en supplementen die je gebruikt.

Kan je spontaan een blauw oog krijgen?

Waarom blauwe plekken krijgen?

Spontaan of gemakkelijk blauwe plekken krijgen duidt soms op een ernstige onderliggende aandoening, zoals een probleem met bloedstolling of een bloedziekte. Raadpleeg je huisarts als je regelmatig last hebt van grote blauwe plekken, vooral als je blauwe plekken op je romp, rug of gezicht hebt, of als je blauwe plekken ontwikkelt zonder bekende

Wat is de blauwe plek op de huid?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. Er zijn verschillende soorten: De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose, en komt het meest voor. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid.

Is er sprake van kanker met blauwe plekken?

Het is niet waarschijnlijk, maar het is mogelijk dat het er sprake is van kanker als je spontaan blauwe plekken krijgt. Als je je daarbij ook moe en zwak voelt voel en gewicht verliest zonder een dieet te volgen, dan is het van belang een arts te raadplegen.