Wat is het Deeltjesmodel?
Het botsende-deeltjesmodel is een model dat omschrijft dat moleculen altijd in beweging zijn en ook met elkaar botsen. Hierbij worden moleculen voorgesteld als bolletjes, deeltjes die alle kanten op bewegen, en dus ook willekeurig botsingen met elkaar aangaan.
Wat ontstaat er in vloeistoffen en gassen bij verwarming?
Als een vloeistof in een gas verandert, dan noemen we dit verdampen. Als een gas in een vloeistof verandert, dan noemen we dit condenseren (of condensatie). Water verdampt als we het verwarmen boven de 100 °C en condenseert als we het afkoelen onder de 100 °C.
Waarom zetten stoffen uit bij verwarming?
Je kunt uitleggen waarom stoffen uitzetten (groter worden) wanneer de temperatuur toeneemt. Moleculen willen meer bewegen, hebben hiervoor meer ruimte nodig. Hiervoor moet de ruimte tussen de moleculen toenemen. De stof wordt hierdoor groter.
Wat zijn de 5 belangrijkste kenmerken van het Deeltjesmodel?
3. Het deeltjesmodel
- Iedere stof bestaat uit zijn eigen kleine deeltjes (moleculen).
- Elke stof bestaat uit zijn eigen soort moleculen (bijvoorbeeld watermolecuul is anders dan suikermolecuul).
- Moleculen bewegen voortdurend. De snelheid van het bewegen hangt af van de temperatuur.
- Moleculen trekken elkaar aan.
Wat zijn de regels van het Deeltjesmodel?
Tussen moleculen zit lege ruimte (geen lucht). Een ander voorbeeld. Als je 50mL water en 50 mL alcohol mengt krijg je niet 100 mL mengsel maar ongeveer 97 mL. Ook hier is de verklaring dat de lege ruimte tussen de moleculen van de ene stof voor een deel worden opgevuld met de andere moleculen.
Wat gebeurt er als water verhit wordt?
Water bestaat uit kleine deeltjes genaamd moleculen. Als water gaat koken wordt water in plaats van een vloeistof een gas. In een gas zitten de moleculen verder van elkaar af dan in een vloeistof. Daarom is een gas ook lichter dan een vloeistof er zitten minder moleculen in.
Hoe komt het dat een vloeistof die wordt verhit eerder vlam zal vatten?
De verdampingssnelheid van de vloeistof zal dus minimaal zo groot moeten zijn als de verbrandingssnelheid. Met stijgende temperatuur zal de verdampingssnelheid toenemen, en op zeker moment, het vlampunt, gelijk aan de verbrandingssnelheid zijn. Wordt de vloeistof nog warmer dan zal de verbranding steeds heviger worden.
Wat gebeurt er met de snelheid van de moleculen bij het verwarmen van een voorwerp?
Temperatuur is een maat voor de gemiddelde kinetische energie (bewegingsenergie) van de moleculen in een voorwerp. De temperatuur waarbij de moleculen stilstaan wordt het absolute nulpunt genoemd (-273 °C). Het verwarmen van een voorwerp betekent dus eigenlijk het sneller laten bewegen van de moleculen in die stof.
Wat gebeurt er met het volume van het water als de temperatuur stijgt?
Door verwarmen wordt het volume groter. Maar de massa blijft gelijk. Berekenen van de dichtheid: dichtheid = massa : volume.