Wat is fijnstof PM2,5?

Wat is fijnstof PM2,5?

PM2,5 is fijnstof (particulate matter) waarbij de deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer doorsnee zijn. Deze zijn naar huidige inzichten schadelijker voor de gezondheid dan PM10 . In bijlage 2 van de Wm zijn plandrempels, richtwaarden, een blootstellingsconcentratieverplichting en grenswaarden opgenomen.

Wat is schadelijk fijnstof?

Hoge concentraties fijnstof zijn gevaarlijk voor mensen met longziekten en hart- en vaatziekten. Ook jonge kinderen, bejaarden, mensen met suikerziekte en mensen die zich inspannen in de buitenlucht moeten voorzichtig zijn.

Wat valt er onder fijnstof?

Het is een verzamelnaam van deeltjes van verschillende grootte, tot maximaal 10 micrometer (µm) doorsnede. Deeltjes bestaand uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak vormen het grootste deel, ook elementair koolstof en koolstofverbindingen dragen bij aan fijnstof.

Hoeveel PM2,5 in huis?

De EU-grenswaarden en WHO-advieswaarden voor PM10 en PM2.5 EU-grenswaarde PM2,5 25 μg/m3 – WHO-advieswaarde PM2,5 10 μg/m3 25 μg/m3 Overschrijding is toegestaan, maar maximaal 3 dagen per jaar.

Hoeveel fijnstof zit er in de lucht?

Fijnstof door de jaren heen De hoeveelheden fijnstof (zowel PM10 als PM 2,5) in de lucht zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Dat komt door allerlei maatregelen. Zowel het verkeer, maar ook de industrie en de energiesector stoten minder fijnstof uit.

Wat is fijnstof in huis?

Fijnstof is alle kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. De deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer en kunnen daardoor gemakkelijk ingeademd worden. Fijnstof wordt veroorzaakt door de verbranding van brandstoffen. In huis ontstaat fijnstof daarom onder andere door koken, roken, brandende kaarsen en open haarden.

Wat doet fijnstof met je longen?

Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang. Dit kan leiden tot: luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten.

Hoe krijg je stof uit je longen?

Gelukkig zijn er witte bloedcellen, die ervoor zorgen dat de kleine stofdeeltjes alsnog worden afgebroken en verdwijnen uit uw longen. Zo blijft u vrij van de grote hoeveelheden stof waarmee u dagelijks in aanraking komt.