Inhoudsopgave
- 1 Wat is feitelijk loon ABU?
- 2 Hoeveel vakantiedagen ABU CAO?
- 3 Wat is feitelijk bruto loon?
- 4 Wat is een Wachtdagcompensatie?
- 5 Hoeveel wachtdagen bij ziekte uitzendkracht?
- 6 Hoe lang duurt fase A?
- 7 Welke elementen vallen onder de Inlenersbeloning conform de ABU NBBU CAO voor Uitzendkrachten?
- 8 Wat is de cao voor uitzendkrachten?
- 9 Wie is verplicht om zich te sluiten bij een vakbond?
Wat is feitelijk loon ABU?
Bij de ABU-CAO is dit gedefinieerd in Artikel 1g als ”feitelijk loon: het met inachtneming van de CAO toegekende, naar tijdruimte vastgestelde actuele brutoloonbedrag, exclusief vakantiebijslag, toeslagen, overuren, compensatie-uren etc.”.
Hoeveel vakantiedagen ABU CAO?
Een uitzendkracht heeft recht op 16 2/3 uur vakantie voor iedere gewerkte maand of een evenredig deel daarvan, wanneer geen volledige maand gewerkt is. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar, waarvan 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
Wat is de CAO voor Uitzendkrachten?
Over de afspraken in deze cao onderhandelen werkgeversorganisaties en vakbonden met elkaar. Uitzendkrachten kunnen ook invloed uitoefenen op de cao door lid te worden van een vakbond. Namens de leden fungeren de vakbonden als onderhandelingspartner.
Hoeveel wachtdagen ABU CAO?
De eerste twee dagen dat je ziek bent gelden bij een overeenkomst met uitzendbeding als wachtdagen. Je hebt deze dagen geen recht op loon.
Wat is feitelijk bruto loon?
Feitelijk loon : het naar tijdsruimte, vastgestelde actuele brutoloonbedrag exclusief: vakantiebijslag, toeslagen, vergoedingen, overuren, compensatie-uren etc.
Wat is een Wachtdagcompensatie?
De wachtdagcompensatie is bedoeld om het verlies van inkomen op te vangen als een uitzendkracht ziek wordt en 2 wachtdagen heeft waarover geen loon wordt uitbetaald. Wachtdagcompensatie wordt met het loon uitbetaald en komt altijd voor bij uitzendovereenkomsten met uitzendbeding.
Hoeveel Wachtdagcompensatie?
In deze fase heb je altijd twee wachtdagen. Dit betekent dus dat de eerste twee dagen niet worden uitbetaald. Vanaf de derde dag ontvang je via Work-on 90% van je afgesproken loon gedurende het eerste jaar. Omdat je tijdens wachtdagen niet wordt uitbetaald, heb je recht op wachtdagcompensatie.
Heeft een uitzendbureau een cao?
De uitzendbranche kent 2 verschillende CAO’s: de ABU-CAO en de NBBU-CAO. Als een uitzendbureau lid is van werkgeversorganisatie ABU of NBBU, dan bepaalt dit lidmaatschap welke CAO van toepassing is. Met ingang van 30 december 2019 is de tekst van beide CAO’s dezelfde.
Hoeveel wachtdagen bij ziekte uitzendkracht?
Uitzendkrachten met een uitzendbeding verliezen direct hun uitzendbaan als zij ziek worden. Zij hebben dan na 1 of 2 wachtdagen recht op een Ziektewet-uitkering. Uitzendkrachten die zonder uitzendbeding werken hebben bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op loondoorbetaling.
Hoe lang duurt fase A?
De eerste fase in een uitzendcontract is fase A of fase 1 en 2. Deze periode duurt maximaal 78 weken. Start u vanaf januari 2022 met werken voor een uitzendbureau? Dan duurt fase A maximaal 52 weken.
Wat is CAO ABU?
In de ABU cao staan allerlei afspraken over bijvoorbeeld het salaris, werktijden en -omstandigheden, pensioen en vakantie. Deze regels zijn altijd gunstiger dan de wetgeving. Alle uitzendorganisaties die lid zijn van de ABU zijn verplicht zich te houden aan de ABU cao-afspraken.
Welke partijen sluiten de CAO voor uitzendkrachten af?
Met ingang van 17 november 2021 heeft de ABU met de vakbonden FNV, CNV en De Unie een CAO voor Uitzendkrachten gesloten met een looptijd tot 2 januari 2023.
Welke elementen vallen onder de Inlenersbeloning conform de ABU NBBU CAO voor Uitzendkrachten?
Initiële loonsverhogingen. Kostenvergoedingen. Toeslagen. Vergoeding van reisuren en/of reistijd.
Wat is de cao voor uitzendkrachten?
Waarom niet lid worden van een vakbond?
Om onder een cao te vallen, hoef je niet lid te zijn van een vakbond. Erover meepraten is echter alleen mogelijk wanneer je lid bent van een vakbond. Wel genieten van de voordelen van een cao en geen lid zijn van een vakbond, wordt door de vakbonden als een freeride gezien.
Wat zijn de vakbonden in Nederland?
Vakbonden in Nederland. AC – Ambtenarencentrum overkoepelend orgaan van aantal Rijksbonden. ANPV – Vakbond voor politiepersoneel. ABGP – Vakbond voor gemeentepersoneel. VBM – Vakbond voor defensiepersoneel. BBTV – Beroeps Bepaalde Tijd Vakbond, een defensiebrede vakbond gericht op defensiemedewerkers met een contract voor bepaalde tijd.
Wie is verplicht om zich te sluiten bij een vakbond?
Niemand is verplicht om zich aan te sluiten bij een vakbond. Werklozen hebben bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om hun uitkering te laten betalen door de Hulpkas in plaats van een vakbond. De Hulpkas is gratis, maar aansluiten bij een vakbond geeft enkele extra voordelen die de Hulpkas niet aanbiedt.