Wat is erfelijke cardiomyopathie?

Wat is erfelijke cardiomyopathie?

Erfelijke cardiomyopathie. ARVC/ARVD is een erfelijke aandoening van de hartspier. De afkorting staat voor Aritmogene Rechter Ventrikel Cardiomyopathie of Dysplasie. Bij deze aandoening kan spierweefsel in het hart voor een deel veranderen in vet of bindweefsel.

Wat is hypertrofe cardiomyopathie?

Hypertrofe cardiomyopathie is een erfelijke hartziekte en komt bij 1 op 500 mensen voor. De aandoening wordt veroorzaakt door een mutatie in bepaalde genen. Andere oorzaken zoals hoge bloeddruk en bepaalde hartklepproblemen moeten worden uitgesloten.

Wat is een gedilateerde cardiomyopathie?

Gedilateerde cardiomyopathie (gedilateerd = verwijd) komt onder de cardiomyopathieën het meest voor. Bij deze ziekte is de hartspier overal in het hart verzwakt, wat gevolgen heeft voor de grootte van het hele hart maar in het bijzonder voor de linkerkamer.

Wat is hypertrofische obstructieve cardiomyopathie?

Hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HOCM) Wanneer de verdikking van de hartspier de uitstroom van het bloed uit het hart belemmert, spreekt men van een hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HOCM). Wanneer u met HOCM ondanks medicatie klachten blijft houden, wordt een gedeelte van de verdikte hartspier chirurgisch verwijderd.

Lees ook:   Wat rijmt er op vijfentwintig?

Wat is ischemische cardiomyopathie?

Ischemische cardiomyopathie. Ischemische cardiomyopathie is het gevolg van een vernauwing van de bloedvaten ( vasoconstrictie) die het hart van bloed voorzien. De hartwandis hierdoor verdund, zodat het hart niet goed kan pompen. Een verhoogd cholesterolgehalte en een coronaire hartaandoening zijn hiervan de meest voorkomende oorzaken.

Wat is hypertrofische cardiomyopathie?

Bij hypertrofische cardiomyopathie belemmert de verdikte hartspier de bloedstroom in en uit het hart. Door de te dikke hartspier wordt de inhoud van de hartkamer kleiner, kan het hart zich minder goed ontspannen en gaat het samentrekken soms te krachtig. De verdikte spierwand kan soms als een bult in de linkerkamer uitpuilen.


Gedilateerde cardiomyopathie is de meest voorkomende vorm van een hartspieraandoening. Vooral mannen en patiënten met een zwarte huidskleur zijn aangetast. Bij deze ziekte verzwakt het hart en vergroten de kamers (ventrikels). Meestal ontwikkelt de aandoening zich in het linkerventrikel en is later ook het rechterventrikel getroffen.

Lees ook:   Hoe zwaar is een tweeling bij geboorte?

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte, gekenmerkt door een abnormale verdikking van de hartspier van onbekende oorsprong. Het is de meest voorkomende oorzaak van plotse hartdood bij jonge mensen en sporters. Bij de meeste mensen zijn er geen of weinig symptomen en is de levensverwachting normaal.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende overerfbare hartaandoening en komt voor bij ongeveer 1 op de 500 mensen. Kenmerk van de aandoening is een asymmetrische verdikking van de hartspier. De meeste HCM-patiënten krijgen geen hartklachten en hebben een normale levensverwachting.

Wat is congestieve cardiomyopathie?

Congestieve cardiomyopathie Bij deze hartspierziekte zien we voornamelijk een verwijding van de hartboezems en de hartkamers. De oorzaak is te vinden in verslapping van de hartspier door een hartspierontsteking of alcoholmisbruik. Ook diabetes kan een oorzaak zijn voor congestieve cardiomyopathie (dilaterende cardiomyopathie).

DCM of congestieve cardiomyopathie wordt gekarakteriseerd door een slecht samenknijpende en gedilateerde linker ventrikel, maar soms kan ook de rechterventrikel betrokken zijn. Dit leidt tot hartfalen. Ritmestoornissen treden vaak op. Boezemfibrilleren komt in 20-30% van de gevallen voor.

Lees ook:   Wat wordt er gemaakt van varkenshuid?