Wat is er zo bijzonder aan het ABO Bloedgroepsysteem?

Wat is er zo bijzonder aan het ABO Bloedgroepsysteem?

Het belangrijkste bloedgroepensysteem is AB0. De bloedgroep wordt bepaald door een enkel gen, waarvan er drie verschillende allelen zijn: A, B en 0 (nul). Het A-allel geeft bloedgroepantigeen A, het B-allel geeft bloedgroepantigeen B en het 0-allel is een recessief allel, dat niet in een bloedgroepantigeen resulteert.

Wat is bloedgroep B-positief?

Wanneer je bloedgroep B hebt, is eiwit B aanwezig op je rode bloedcellen. Donoren met de bloedgroep B-positief doneren iets minder vaak bloed, omdat dit een relatief zeldzame bloedgroep is (en bloedcellen maar beperkt houdbaar zijn). Een donor met de bloedgroep B-negatief wordt wel regelmatig opgeroepen.

Wat is een bijzondere bloedgroep?

Bloedgroep O-negatief 6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiƫnten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.

Wat zijn de meest voorkomende bloedgroepen?

De meest voorkomende bloedgroepen zijn O en A. Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft bloedgroep O-positief. Juist omdat veel mensen O-positief als bloedgroep hebben, roept de bloedbank hen regelmatig op om bloed te doneren. Zeldzaamste bloedgroepen. AB is de zeldzaamste bloedgroep.

Wat is de bloedgroep B-positief?

6,7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep B-positief. De bloedgroep komt niet veel voor, maar is daarentegen ook niet zeldzaam.

Kan iemand met de bloedgroep AB doneren?

Aangezien iemand met de bloedgroep AB geen antistoffen heeft, kan deze in noodgevallen van alle bloedgroepen (als er geen andere belemmeringen zijn) bloed ontvangen. Een persoon met bloedgroep 0 kan juist aan iedereen doneren door de afwezigheid van antigenen.