Inhoudsopgave
Wat is er bijzonder aan de lariks?
De lariks valt op, omdat in de herfst de naalden mooi oranje-geel verkleuren en afvallen. Gedurende de winter is de boom kaal. In het voorjaar verschijnen frisgroene nieuwe naalden, die jong fluweelzacht zijn.
Hoe oud wordt een lariks?
De lariks kan 50 m hoog en 600 jaar oud worden. Hij groet snel. Zijn kroon is eerst smal kegelvormig, later vaak breed met een afgeplatte top. Hij is eenhuizig, d.w.z. mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zitten aan dezelfde boom.
Hoe snel groeit een Larix?
De boom groeit zo’n 30 cm per jaar en bereikt een hoogte van ca. 12-13 m, met een enigszins opgaande takstand in de top van de boom en meer afstand in het midden van de habitus. Van deze species bestaat ook een treurvorm: Larix kaempferi ‘Blue Rabbit Weeping’, met sterk afhangende takken tot aan de grond.
Hoe herken je een lariks?
Soms is het daarom moeilijk om zaailingen van de lariks te herkennen. Een lariksbos is in de winter nogal kaal, zonder ondergroei maar met een dik tapijt kleine geelbruine naalden. De takken hebben knobbels de zogenaamde kortloten. Daaruit ontwikkelen zich de nieuwe naalden.
Wat betekent lariks?
Lariksen of lorken zijn zomer groene naaldgewassen, die hun naalden in het najaar verliezen. Maar ze bieden, evenals loofbomen, het hele jaar een afwisselende aanblik: zachtgroene naalden in het voorjaar, donkergroene in de zomer en in het najaar stralend gele kleuren.
Is lariks inheems?
De Europese lariks is een inheemse soort voor Europa en komt voor in de gebergten van Midden- en Noord-Europa. Het natuurlijke verspreidingsgebied omvat vier afzonderlijke gebieden: Alpen, Karpaten, Sudeten en Polen.
Waar vind ik een Lork?
De Europese lork of Europese lariks (Larix decidua) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). In Centraal-Europa komt de lork voor van de Alpen tot het westelijke deel van de Karpaten.
Waar komt Siberisch lariks vandaan?
Siberisch Lariks is een naaldhoutsoort afkomstig uit Siberiƫ en wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding of vloerdelen. Het grootste verschil met het Europese Lariks (ook wel Douglas hout) is dat het lichter van kleur is. Daarnaast heeft het een veel hogere duurzaamheid dan het Europese Lariks.