Inhoudsopgave
Wat is er aan de hand bij psychosomatische pijn?
Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Wanneer psychische klachten geuit worden als lichamelijke symptomen, spreken we van somatisatie.
Wat zijn fysische klachten?
U krijgt dan steeds bepaalde klachten als u onder spanning staat, bijvoorbeeld buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of jeuk. Spanning is normaal. Maar soms is de spanning groter of duurt die langer dan u aankunt. Het kan zijn dat u lichamelijke klachten sneller opmerkt of er extra goed op let.
Kan pijn psychisch zijn?
Een pijnstoornis is een psychische aandoening waardoor je pijn ervaart zonder medische verklaring. Hier kunnen alle vormen van pijn onder vallen. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn worden het vaakst genoemd. Deze pijn kan jou in je dagelijks leven erg belemmeren.
Wat is een somatische Symptoomstoornis?
Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand last van lichamelijke klachten waarvoor geen lichamelijke of medische oorzaak te vinden is. Soms is er wel een medische oorzaak, maar is er weer geen verklaring voor de ernst van de klachten.
Wat doet een psychosomatische fysiotherapie?
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.
Wat zijn somatische pijnen?
Als je lange tijd onverklaarbare lichamelijke klachten hebt, zoals pijn of uitvalsverschijnselen, dan kun je een somatisch-symptoomstoornis hebben. Met een somatisch-symptoomstoornis heb je last hebt van lichamelijke klachten waarvoor geen fysieke of medische oorzaak kan worden gevonden.
Is SOLK psychisch?
Bij het ontstaan van SOLK en somatisch-symptoomstoornissen spelen vaak verschillende oorzaken een rol. Deze kunnen psychisch, maar ook lichamelijk of sociaal zijn. Soms stelt de huisarts of specialist voor om je door te verwijzen naar een psycholoog of psychiater.