Wat is Enkelinstabiliteit?

Wat is Enkelinstabiliteit?

Vooral de enkelbanden aan de binnen- en buitenkant van de enkel, tussen het scheen- en kuitbeen zorgen voor stabiliteit van het enkelgewricht. Wanneer de enkel niet voldoende verstevigd is aan de zijkanten en de neiging heeft om naar binnen of buiten te zwikken, spreekt men van enkelinstabiliteit.

Wat is functionele instabiliteit?

We spreken over functionele instabiliteit als de spieren rondom je enkel te kort komen in kracht of coördinatie. Bij mechanische instabiliteit zijn je enkelbanden of het enkelkapsel te ver opgerekt waardoor de passieve stabiliteit van de enkel niet meer gewaarborgd wordt.

Waar zit enkelband?

De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden.

Wat is Enkelbandplastiek?

Bij een enkelbandplastiek wordt de enkelband strak getrokken en weer aan het kuitbeen vastgehecht. Meestal gaat dit om de voorste en middelste enkelband aan de buitenzijde.

Hoe kun je je enkels versterken?

Actie

  1. Loop 4 meter rechtdoor op je tenen met je tenen naar voren wijzend;
  2. Draai je om en loop 4 meter terug.
  3. Draai je weer om en loop 4 meter met je teen naar binnen wijzend;
  4. Belangrijk: draai bij het naar binnen en buiten wijzen van je tenen, je benen vanuit je heupen.
  5. Herhaal de gehele oefening 3 keer.

Heb ik zwakke enkels?

Symptomen van enkelinstabiliteit zijn een regelmatig verzwikte enkel, een onzeker looppatroon, een zwelling op de enkel, stijfheid van de enkel en soms ook vermoeidheid. Een enkelverstuiking (verzwikking) is pijnlijk maar normaal gesproken herstellen de enkelbanden vanzelf.

Wat doen bij een verstuikte enkel?

In het kort

  1. Leg eerst uw voet hoog, bijvoorbeeld op een stoel. En koel uw enkel.
  2. Probeer voorzichtig of u kunt lopen.
  3. Kunt u niet meer dan 4 stappen zetten zonder hulp? Bel dan uw huisarts.
  4. Een verzwikte enkel wordt vaak vanzelf beter.
  5. Maak een afspraak met uw huisarts als de pijn en dikte na 4 dagen niet minder worden.

Hoe genezen gescheurde enkelbanden?

Behandeling gescheurde enkelband Rust, ijs, drukverband en de enkel omhoog houden is de beste behandeling. De eerste twee dagen kunt u de enkel beter niet belasten. Heeft u daarna nog steeds moeite met lopen en/of steunen op de enkel dan kunt u het beste naar een huisarts gaan.

Hoe voelt een gekneusde enkel?

De verschijnselen van een gekneusde enkel zijn: een plotselinge scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waarna u vaak al weer voorzichtig kunt lopen. Het blijft wel een periode pijnlijk om op uw voet te staan.

Wat kun je doen tegen pijnlijke enkels?

Het mobiliseren van de enkels is dus niet in één keer op te lossen. Het belangrijkste voor u om te onthouden is dat in beweging blijven het beste remedie is. Uitleg: Enkel en knie wijzen beiden recht vooruit, de knie langzaam naar voren bewegen tot het punt waar het niet verder kan.

Wat is een instabiele knie?

Instabiliteit van de knie is vaak het gevolg van een kapotte of niet goed werkende kruisband(en). Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten.

Hoe weet ik of ik zwakke enkels heb?

Wat is functionele Enkelinstabiliteit?

Die worden onderscheiden als functionele enkelinstabiliteit en mechanische enkelinstabiliteit. Voor functionele enkelinstabiliteit geldt dat verminderde kracht en coördinatie van de spieren de instabiliteit veroorzaakt. De enkelbanden zijn in dat geval nog volledig intact.