Wat is Embolus?

Wat is Embolus?

Een embolie is een verstopping van een slagader of een ader in uw lichaam. Meestal wordt de verstopping veroorzaakt door een stukje losgeraakt bloedstolsel (dit wordt ook wel een bloedpropje of een embolus genoemd).

Wat is een trombus en embolie?

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose in de aders komt het meeste voor in de benen, een trombosebeen. Als een stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie.

Hoe krijg je een bloedklonter?

De oorzaak is meestal een combinatie van een verhoogde neiging van het bloed om te stollen, een beschadigde bloedvatwand en een vertraagde bloedsomloop. Dit laatste ontstaat onder meer door langdurige bedrust of immobilisatie (bv. door een gipsverband) maar ook door een lange vliegtuigreis.

Wat kan trombose veroorzaken?

Een trombose kan ontstaan doordat er iets mis is met de wand van een bloedvat, de bloedstroom of de samenstelling van het bloed. Als de wand van een bloedvat is beschadigd, kan gemakkelijk een stolsel ontstaan aan de vaatwand.

Hoe kan een bloedprop ontstaan?

Als bloed langzamer stroomt of stilstaat, dan gaat het stollen. Stollen zorgt er vervolgens voor dat het bloed gaat klonteren: zo ontstaan bloedstolsels. En wanneer u bloedstolsels heeft, is het risico op trombose groter.

Welke soorten trombose zijn er?

Verschillende soorten trombose

  • Diep veneuze trombose (DVT) Doordat een bloedstolsel zich in een ader bevindt, wordt de ader afgesloten.
  • Arteriële trombose. Arteriële trombose betekent dat een bloedstolsel een slagader blokkeert.
  • Longembolie. De longslagader loopt van uw hart naar uw longen.

Wat is het verschil tussen trombose en longembolie?

Een stolsel in een ader heet een veneuze trombose. Vaak zit een trombose in de ader van een been of arm. Als een stukje stolsel losschiet, komt deze in de bloedbaan en komt het vast te zitten in de longen. Dit heet een longembolie.

Wat is VTE trombose?

Veneuze trombo-embolie (VTE) is een (gedeeltelijke) afsluiting van de diepe, veneuze vaten van het been, bekken, arm of long door een trombus. Bij een diepveneuze trombose (DVT) is sprake van een trombus in de diepe venen van het been.

Hoe merk je als je bloedklonters hebt?

Ook kunnen symptomen optreden die lijken op klachten die ook passen bij bijvoorbeeld een hartinfarct of longontsteking zoals:

  • Hartkloppingen en / of pijn op de borst.
  • Flauwvallen.
  • Bloed of slijm ophoesten.
  • Benauwdheid.
  • Zwelling en pijn in het been.
  • Bleekheid.
  • Zweten.
  • Lichte verhoging.

Hoe merk je dat je bloedklonters hebt?

Als een bloedklonter de afvoer van het bloed naar het hart belemmert, kan het been zwellen, wat wel eens een trombosebeen wordt genoemd. Andere mogelijke symptomen zijn: een zwaar gevoel in het been. pijn die toeneemt bij het stappen (waardoor je moeite ervaart om te stappen)

Wie heeft verhoogde kans op trombose?

Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.