Wat is een Zeepbeleffect?

Wat is een Zeepbeleffect?

Men spreekt van een zeepbel of ‘bubble’ wanneer de prijzen plots sterk dalen en beleggers massaal hun positie proberen te verkopen. Als men een bubble in het vooruitzicht ziet, kunnen de beleggers zich hierop aanpassen en verdwijnt het effect en daarmee dus ook de bubble.

Wat is een bubbel aandelen?

Als je de prijzen vergelijkt met het verleden, zitten we in een bubbel. Als je kijkt naar de huidige rentestanden dan zitten we niet in een bubbel maar zijn aandelen iets wat overgewaardeerd. Een bubbel is als aandelen extreem overgewaardeerd zijn.

Hoe ontstaat een bubbel?

Er is sprake van een zeepbel wanneer de marktprijs van bepaalde activa boven de werkelijke waarde wordt verhandeld. Een zeepbel kan ontstaan in een bepaald aandeel, maar ook binnen een bepaalde sector, zoals gebeurde tijdens de internetbubbel.

Waarom barst een zeepbel?

De oppervlaktespanning van water is heel sterk, zo sterk dat het ervoor zorgt dat je geen bellen kunt blazen van puur water, een bel zou dan heel snel uiteenspatten in waterdruppeltjes. Zeepmoleculen hebben twee kanten, een kant die van water houdt (hydrofiel) en een kant die niet van water houdt (hydrofoob).

Wat is een financiele zeepbel?

De Financiële Begrippenlijst omschrijft een beurszeepbel als volgt: “Een situatie waarin een marktprijs (of meerdere prijzen) ver boven de werkelijke waarde van de desbetreffende belegging ligt. Een zeepbel zal meestal spectaculair eindigen in een snelle ineenstorting van de prijs, maar kan ook geleidelijk leeglopen.”

Wat is een financiële zeepbel?

Ook: bubbel, (op de beurs:) beurszeepbel. Situatie waarop een marktprijs (of prijzen op breder front) ver boven de werkelijke, fundamentele waarde van de desbetreffende belegging(en) ligt.

Waarom blijft de beurs maar stijgen?

Banken scoren weer „De winsten van veel bedrijven hebben in 2020 een behoorlijke klap gekregen, maar hebben zich in 2021 hersteld. Ze zitten nu weer veelal boven het niveau van het vierde kwartaal 2019.” Met name de vermindering van lockdownbeperkingen vanaf het tweede kwartaal leidde tot „een sterke groeispurt”.