Wat is een Verstekprocedure?

Wat is een Verstekprocedure?

(oneigen) burgerlijk procesrecht: gerechtelijke procedure waarin een veroordeelde gedaagde zich tegen het vonnis verzet.

Wat is verstek zuiveren?

Een gedaagde heeft de mogelijkheid om, na een aan hem verleend verstek door de rechter, alsnog in de procedure te verschijnen. Doet hij zulks alsnog, dan wordt gesproken over zuivering van het verstek.

Wat is bij verstek veroordeeld worden?

Een verstekvonnis is een vonnis van de rechter dat wordt gewezen als de gedaagde partij niet in de procedure is verschenen. De gedaagde partij heeft in dat geval dus geen verweer gevoerd. Dat heeft als gevolg dat de rechter – in de regel – hetgeen door de eisende partij is geëist, in zijn geheel zal toewijzen.

Wat te doen na verstekvonnis?

U kunt een verstekvonnis aanvechten door “in verzet te gaan”. Dat betekent dat je alsnog reageert op de dagvaarding zoals je dat had moeten doen als jij de dagvaarding op tijd had gezien. In verzet gaan is aan strenge termijnregels verbonden en moet binnen vier weken worden ingediend bij de rechtbank.

Is verstek een rechtsmiddel?

Met de term “rechtsmiddel” wordt het recht van een veroordeelde om tegen het vonnis bezwaar te maken bedoeld. De instantie die het verstekvonnis heeft gewezen, dan wel een hogere rechter moet de zaak alsnog inhoudelijk behandelen als een rechtsmiddel wordt ingesteld.

Wat moet een gedaagde doen om zijn verstek in een zaak bij de Rechtbank te zuiveren?

Verzet na verstek Is er een eindvonnis gewezen, dan is het zuiveren van het verstek niet meer mogelijk. In dat geval, is verzet de enige manier om nog iets tegen het toewijzende vonnis te doen. Is reeds in het vonnis berust, dan is verzet niet meer mogelijk.

Wat betekent verzet tegen verstekvonnis?

Indien iemand bij verstek is veroordeeld omdat de persoon/het bedrijf niet in de procedure is verschenen, kan hij of zij verzet aantekenen. Dit is geen hoger beroep. Heel eenvoudig gezegd, is dit een procedure om ‘bezwaar’ te maken tegen een beslissing.