Inhoudsopgave
Wat is een verkeersmisdrijf?
Verkeersmisdrijven zijn ernstigere zaken dan overtredingen. Tot verkeersmisdrijven wordt gerekend: rijden onder invloed van alcohol, rijden zonder geldig rijbewijs, verlaten van een plaats van ongeval, schuld aan een ernstig verkeersongeval (o.a. door roekeloosheid).
Welke drie kenmerken hebben betrekking op een overtreding?
Voorbeelden van overtredingen zijn: lichte verkeersovertredingen (zoals door het rode licht rijden, te hard rijden, etc.), openbaar dronkenschap, wildplassen, vandalisme, het overtreden van een verbod, enzovoort.
Welke overtredingen vallen onder de Wet Mulder?
Lichtere verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht, vallen niet onder het strafrecht. Deze worden langs administratiefrechtelijke weg af gedaan. De kentekenhouder ontvangt thuis een beschikking van het CJIB. Dit heet de Wet Mulder-beschikking.
Welke drie verschillen zijn er tussen een misdrijf en een overtreding?
In het algemeen zijn misdrijven de ernstigere strafbare feiten, zoals overvallen, diefstal, moord, alcohol en verkeer, en handel in drugs. Overtredingen zijn de overige lichtere strafbare feiten. Bijvoorbeeld verkeersovertredingen en openbaar dronkenschap.
Wat valt onder overtreding?
Verschil overtreding en misdrijf Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
Hoe kun je zien of je een strafblad hebt?
Een strafblad heet officieel ‘uittreksel justitiĆ«le documentatie’. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de JustitiĆ«le Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Wat is een vrijheidsstraf?
De rechter kan je een vrijheidsstraf opleggen. Dit betekent dat je de straf moet uitzitten in een gevangenis of in een huis van bewaring. Het huis van bewaring is een cellencomplex waar mensen geen gevangenisstraf, maar (voorlopige) hechtenis ondergaan.
Wat houd een strafbeschikking in?
Het Openbaar Ministerie kan voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen, dat gebeurt door het opleggen van een strafbeschikking. Hiermee kan het OM verschillende soorten straffen opleggen, zoals een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding.