Inhoudsopgave
- 1 Wat is een uitgebreid octet?
- 2 Wat is een gemeenschappelijk elektronenpaar?
- 3 Waarom is waterstof een uitzondering op de octetregel?
- 4 Wat betekent Sterisch?
- 5 Wat is valentie psychologie?
- 6 Welke atomen voldoen niet aan de octetregel?
- 7 Hoe weet je wat het centrale atoom is?
- 8 Hoeveel valentie-elektronen bevat het atoom n?
Wat is een uitgebreid octet?
Met deze regels kun je de Lewisstructuur van een stof tekenen. Je tekent hierin de bindingen en de niet-bindende elektronenparen. P, N en S kunnen meer dan 4 paren elektronen om zich heen hebben, dan spreek je van een uitgebreid octet. Zwavel heeft hierbij een uitgebreid octet.
Wat is een gemeenschappelijk elektronenpaar?
Bij een atoombinding worden de atomen aan elkaar gebonden door een zogenaamd gemeenschappelijk elektronenpaar. Hierbij dragen beide atomen 1 valentie-elektron bij aan de binding. Deze valentie-elektronen bevinden zich altijd in de buitenste elektronenschil van het atoom.
Hoe bereken je het Sterisch getal van een atoom?
Je kan ook een kleine bewerking toepassen om het sterisch getal te berekenen. Je pakt het aantal atomen waarmee het hoofdatoom zich verbindt en je doet dat plus (de hoeveelheid elektronen dat het hoofdatoom heeft min (het aantal gebonden atomen maal de hoeveelheid elektronen die het nodig heeft)) gedeeld door 2.
Welke atomen hebben uitgebreid octet?
Atomen met drie of meer elektronenschillen kunnen meer dan acht elektronen in hun valentieschil kwijt (hypervalentie). Voorbeelden zijn fosfor in fosforpentachloride (PCl5) en zwavel in zwavelhexafluoride (SF6).
Waarom is waterstof een uitzondering op de octetregel?
Regel, bedacht door Lewis, die stelt dat atomen met acht elektronen in de buitenste schil verhoogde stabiliteit vertonen. Waterstof vormt hier een uitzondering op. De buitenste schil van een waterstofatoom bestaat uit alleen een 1s orbitaal en biedt slechts plaats aan twee elektronen.
Wat betekent Sterisch?
bn., betrekking hebbend op de rangschikking van atomen in de ruimte.
Hoe werkt octetregel?
De octetregel is een eenvoudige vuistregel binnen de scheikunde die zegt dat atomen op een zodanige manier proberen te combineren dat ze elk acht elektronen in hun valentieschil hebben, zodat ze dezelfde elektronenconfiguratie krijgen als een edelgas, de zogenaamde octetstructuur.
Waar vind je de valentie-elektronen?
Valentie-elektronen zijn de elektronen die zich bevinden in de buitenste schil van de elektronenwolk van een bepaald atoom. Valentie-elektronen zijn erg belangrijk omdat ze kunnen worden gebruikt voor het vormen van een chemische binding tussen atomen.
Wat is valentie psychologie?
betekenis & definitie. (Latijn: valere = waard zijn). Deze term die in de psychologie geïntroduceerd is door → Lewin, geeft de aantrekkingskracht (positieve valentie) of afstotingskracht (negatieve ‘valentie) aan van een ‘gebied’ uit het psychologisch milieu van een individu.
Welke atomen voldoen niet aan de octetregel?
Hoeveel covalente bindingen heeft helium?
Een K-schil kan slechts twee elektronen dragen. Helium heeft met zijn twee elektronen dus een volledig gevulde buitenste schil. Om de heliumstructuur te bereiken, zullen de twee waterstofatomen het enige elektron dat ze bezitten met elkaar delen. Hierdoor krijgen ze immers beiden bezit over twee elektronen.
Hoe werkt de Edelgasconfiguratie?
Een edelgasconfiguratie is een toestand van de elektronenconfiguratie van een atoom of een ion, waarbij de elektronen in de buitenste elektronenschil de configuratie van de elektronen van een edelgas hebben.
Hoe weet je wat het centrale atoom is?
Ruimtelijke structuur bepalen Je kijkt naar het centrale atoom. Daarvan moet je het omringingsgetal afleiden. Dit is het aantal vrije-elektronenparen plus het aantal bindende-elektronenparen. Bij H 2O is O het centrale atoom, en heeft een omringingsgetal van 4.
Hoeveel valentie-elektronen bevat het atoom n?
Nog drie bindingen over, dus één N=O en één N-O binding. Twee niet-bindende elektronenparen op bovenste O-atoom, drie op onderste O- atoom. Formele lading op N en onderste O. Een N-atoom heeft vijf valentie-elektronen, terwijl het in de lewisstructuur vier elektronen heeft (lading 1+).
Hoeveel valentie-elektronen heeft H?
O wil er namelijk 8 en elk H-atoom wil er 2. Het aantal valentie-elektronen kan je vinden in het periodiek systeem. Nu kan je alle berekeningen uitvoeren. Je komt uit op twee gemeenschappelijke elektronenparen en twee vrije paren.