Inhoudsopgave
Wat is een twijgbreuk?
Vaak blijft een botbreuk bij kinderen beperkt tot het bot zelf, waarbij het beenvlies nog heel blijft. Deze breuksoort wordt een groene-tak- breuk of twijgbreuk genoemd. Bij meer dan de helft van de polsbreuken bij kinderen is sprake van zo’n twijgbreuk en treedt slechts weinig verplaatsing van de botdelen op.
Hoe herken je een twijgbreuk?
Bij jonge kinderen kan er ook een zogenaamde twijgbreuk ontstaan. Dit is een botbreuk waarbij het botvlies intact is gebleven. Het lijkt alsof het lichaamsdeel gekneusd of verstuikt is. Echter gaan de klachten niet over en zal het kind ook pijn blijven ervaren.
Hoe snel geneest een twijgbreuk?
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Blijft uw kind pijn houden of blijft de pols minder goed functioneren? Neem dan contact op met de Breuklijn +31 (0)88 320 14 23 (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur). Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.
Wat is een greenstick fractuur of twijgbreuk?
Een kleine breuk in de ellepijp of het spaakbeen ter hoogte van de pols noemen we een greenstick-fractuur of twijgbreukje. Het is een knikje in het bot. We behandelen dit met een brace en een sling.
Hoe help je een kind waarbij je een gebroken been vermoedt?
Voor de juiste behandeling dient u met het slachtoffer een (huis)arts te bezoeken. Belangrijk is dat u het slachtoffer het been zo min mogelijk beweegt. Blijft u bij het slachtoffer en stel het slachtoffer gerust. Wanneer er sprake is van een open wond; houd de wond vrij van vuil en dek deze af met steriel verband.
Wat zijn de symptomen van een gebroken teen?
Symptomen van een gebroken teen zijn pijn, zwelling of stijfheid, bloeduitstorting (in de loop van de eerste week een blauwe verkleuring), soms gevoelsstoornissen in de teen en moeilijk kunnen lopen als de grote teen is gebroken. Een gebroken kleine teen geeft vaak veel minder problemen.
Wat is de onderscheiding tussen gebroken en gebroken teen?
Een gebroken teen moet worden onderscheiden van een verstuikte of gekneusde teen, waarbij ook pijn, zwelling en stijfheid kunnen optreden. Vaak kan je een verstuikte teen beter bewegen dan een gebroken en is de pijn niet zo ernstig als bij een gebroken teen. Ook treedt bij een gekneusde teen geen vervorming of scheefstaand op van de teen.
Is er sprake van gebroken heup?
Een gebroken heup ontstaat vaak door een combinatie van een val en verzwakt bot. Deze breuk komt vaak voor bij ouderen, omdat zij vaker botontkalking hebben. Ook is het risico op vallen groter bij ouderen. 90 procent van de mensen met een gebroken heup is ouder dan 60 jaar. Maar ook jonge mensen kunnen hun heup breken.