Wat is een Subduraal hematoom?

Wat is een Subduraal hematoom?

Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen.

Wat is een subarachnoïdale bloeding?

Een subarachnoïdale bloeding is een bloeding in de ruimte tussen de hersenen en de schedel (de subarachnoïdale ruimte). Deze bloedingen ontstaan doordat een zwakke plek in de wand van een slagader aan de basis van de hersenen barst.

Wat is een Intracerebrale bloeding?

Bij een intracerebrale bloeding bevindt zich bloed in het hersenweefsel. U wordt opgenomen en we onderzoeken de oorzaak en gevolgen van de bloeding. Bij een traumatische acute subdurale bloeding is er door ongevalsletsel aan het hoofd een bloedvat kapot gegaan onder (sub) het hersenvlies (de dura).

Lees ook:   Wat zeg je tegen iemand die dood wilt?

Hoe herken je een Subduraal hematoom?

Een subduraal hematoom kan gepaard gaan met een of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn. misselijkheid (soms met braken) verlamming aan een arm of been.

Hoe ontstaat subdurale bloeding?

Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van een subarachnoïdale bloeding?

De meeste SAB’s worden veroorzaakt door een gebarsten aneurysma. U kunt hier meer over lezen onder ‘Oorzaak’. Een apart type bloeding met bloed in de subarachnoïdale ruimte is de perimesencephale bloeding. Bij deze patiënten zit het bloed vooral rond de hersenstam.

Waar zit een subdurale bloeding?

Een subduraal hematoom of subdurale bloeding zit tussen het harde hersenvlies (de dura mater) en het tweede vlies om de hersenen, het spinnenwebvlies (arachnoïda). Subduraal betekent onder het harde hersenvlies. De bloeding zit buiten het eigenlijke hersenweefsel.

Lees ook:   Is winst op aandelen belast?

Is een TIA hetzelfde als een beroerte?

TIA staat voor het Engelse “Transient Ischaemic Attack”. Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Het is eigenlijk een kortdurend herseninfarct. De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten.

Hoe weet je of je een TIA hebt gehad?

Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even afgesloten. U heeft hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder of een ander gevoel in uw gezicht, arm of been.

Hoe herken je epiduraal hematoom?

Diagnose. Wanneer de arts een epiduraal hematoom vermoedt, wordt een CT-scan van de hersenen gemaakt. Op de scan is de bloeding te zien zijn als een witte vlek tussen het hersenvlies en de schedel. De arts kan beoordelen hoe groot het hematoom is en in welke mate de bloeding de hersenen verdringt.

Lees ook:   Hoe herken je een medische voeding?