Wat is een Stopgesprek politie?
Bij een stopgesprek spreekt de politie de dader aan op zijn of haar gedrag, zodat het gedrag stopt. Dat kan aan de deur, maar ook op het politiebureau. De keuze is dan aan de dader: stoppen of aangifte en vervolging volgen. Bij een stopgesprek is er juridisch gesproken nog geen sprake van een strafvervolging.
Wat valt onder doodsbedreiging?
Met bedreiging wordt bedoeld dat u of iemand anders wordt bedreigd met fysiek geweld of de dood. Er zijn veel verschillende soorten, maar niet elke is een strafbaar feit. Dit is afhankelijk van de ernst. Niet iedere persoon voelt een hetzelfde aan als een ander.
Wat te doen bij een doodsbedreiging?
Bel de politie op het nummer 101 in geval van nood Bij dringende situaties kan je dag en nacht terecht bij de politie op het nummer 101. Als je slachtoffer bent van afpersing, contacteer je best onmiddellijk de politie om de dader(s) te laten vatten en te vermijden dat anderen ook slachtoffer worden.
Kan je aangifte doen tegen intimidatie?
Aangifte van bedreiging of intimidatie doet u als iemand u bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. U kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.
Wat te doen als je wordt lastiggevallen?
In noodsituaties waarbij de stalker u direct bedreigt, uw spullen vernielt of bijvoorbeeld uw woning probeert binnen te komen, belt u direct 112. De politie zal zo snel mogelijk bij u komen om de acute dreiging te stoppen. Als de stalker iets strafbaars doet, neemt de politie hem mee naar het bureau.
Wat is een incident politie?
Het zijn incidenten met een minder ernstig karakter. Bijvoorbeeld een inbraakalarm, overlast of een aanrijding die de doorstroom van het verkeer belemmert. De politie wil bij deze meldingen binnen twintig minuten aanwezig zijn. Maar enig uitstel zal geen onaanvaardbare medische of maatschappelijke gevolgen veroorzaken.