Inhoudsopgave
Wat is een stemloze medeklinker?
Bij de vorming van stemhebbende medeklinkers trillen de stembanden mee; bij de vorming van stemloze medeklinkers niet. Het Nederlands kent de volgende stemloze medeklinkers: p, t, k, f, s, ch en h, en de volgende stemhebbende medeklinkers: b, d, v, z, g, m, n, ng, l, r, j en w.
Wat is een Foneem voorbeeld?
Een foneem schrijven we tussen schuine strepen ( / i / ). Een >foneem is de kleinste eenheid van klank die een verschil in betekenis kan maken. Stel je voor dat je de [i] zoals die uitgesproken wordt in ‘bier’ toch in het woord ‘biet’ zegt. Het woord zou raar klinken maar nog steeds hetzelfde betekenen.
Wat zijn orale klanken?
Meestal gaat de lucht (je adem) door je mond naar buiten als je praat. Bijna alle klanken worden zo gemaakt. Dit noemen we orale klanken (oraal = door je mond). Soms gaat de lucht ook door je neus.
Is oe een lange klank?
Als je aan het eind van een lettergreep een lange klank hoort: aa, ee, oo of uu, dan gebruik ik daar maar één letter voor. Je schrijft a, e, o of u.
Wat is een Glijklank?
Als laatste groep zijn er nog de glijklanken of halfklinkers zoals de /w/ en de /j/ waar bij de vorming nauwelijks een vernauwing in de mondholte plaatsvindt. Soms worden ze niet eens tot de medeklinkers gerekend maar als allofonen van de klinkers /u/ respectievelijk /i/ beschouwd.
Wat zijn alle fonemen?
Een foneem (van Oudgrieks φωνή, phōnḗ, geluid, toon, stem, taal) is een verzameling klanken die alle dezelfde betekenisonderscheidende functie hebben. Zo wordt bijvoorbeeld een r door verschillende sprekers verschillend uitgesproken, maar daarmee is steeds het zelfde foneem /r/ bedoeld.
Wat is het verschil tussen foneem en grafeem?
Een foneem wordt weergegeven door een grafeem. Het Nederlands heeft 34 verschillende fonemen. Om die weer te geven hebben we slechts 26 letters tot onze beschikking. Dat tekort lossen we op door een aantal fonemen weer te geven met een lettercombinatie, bijvoorbeeld de ou, de ei, en de ui.
Welke klanken zijn Fricatieven?
Het Nederlands heeft de fricatieven /s/, /z/, /f/, /v/, /x/, /ɣ/, /h/ en /ʃ/. In enkele Franse leenwoorden komt bovendien de klank /ʒ/ voor, de stemhebbende variant van /ʃ/, zoals in het woord rouge [ru:ʒ].
Wat is nasale klank?
Een nasaal of neusklank is in de fonetiek de vorming van een klank met een verlaagde velum in de mond, waardoor lucht tijdens het vormen van de klank ongestoord door de neus kan ontsnappen.