Wat is een Startlening en wat zijn de voorwaarden?

Wat is een Startlening en wat zijn de voorwaarden?

De Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing. In ongeveer 200 gemeenten kun je een Starterslening krijgen.

Hoeveel hypotheek krijg je als starter?

Met de hypotheek mag je maximaal 100% van de woning financieren. Als je ervoor kiest om energiebesparende maatregelen toe te passen in de woning, dan is de maximale startershypotheek voor 2022 € 376.300 en kun je 106% van de woningwaarde financieren.

Hoeveel procent is starterslening?

De maximale Starterslening ligt rond de 20 procent van de verwervingskosten van de woning. Het maximale bedrag ligt gemiddeld rond de 30.000 Euro. Dit kan per gemeente verschillen.

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis verzilveren?

Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden:

  1. een lening afsluiten bij de bank.
  2. een lening afsluiten via de gemeente.
  3. je huis verkopen en terug huren.

Wat kun je als starter lenen?

Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat is met een starterslening niet anders. Naast de aankoopkosten van je nieuwe woning komen er ook nog andere kosten bij zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten. Hiervoor heb je dan ook eigen geld nodig.

Kan ik een hypotheek krijgen als startende ondernemer?

(Startende) Ondernemers kunnen dankzij een speciale regeling een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Je moet dan wel minstens twaalf maanden ondernemer zijn en er wordt naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar gekeken.

Kan je als starter meer lenen?

Meer lenen voor je eerste huis In 2021 mag je niet meer lenen dan (100% van) de woningwaarde. Dit betekent dat je de kosten koper tegenwoordig uit eigen zak moet betalen. Daarnaast wordt de hypotheek getoetst op je inkomen. Bereken hier wat je in 2021 kunt lenen op basis van je inkomen.