Wat is een scoliose in de onderrug?

Wat is een scoliose in de onderrug?

Een scoliose in de onderrug heet ook wel een ‘lumbar scoliosis’ en is een C-vormige scoliose in de onderrug.Daarnaast bestaan er ook nog: een C-vormige scoliose in het borstdeel van de ruggengraag (thoracic scoliose) en een c-vormige scoliose die alleen door het borstdeel en onderrug deel van de ruggengraat loopt (thoraco-lumbar scoliosis).

Welke graden is de scoliose gekromd?

Middels MRI en röntgenfoto’s kan er ook worden vastgesteld hoeveel graden de scoliose gekromd is en hoe ernstig de scoliose is. Milde scoliose bedraagt vaak niet meer dan 25 graden en meestal wordt er dan oefentherapie zoals Mensendieck of Cesar geadviseerd.

Hoe verloopt de scoliose-bocht?

Dit kan zowel therapeutisch of door een operatie. In 9 van de 10 gevallen is een scoliose vrij mild van aard en is een ingrijpende behandeling niet nodig. Toch is het belangrijk het verloop van de scoliose vooral tijdens de puberteit goed te blijven volgen tot iemand is uitgegroeid. Pas dan zal de scoliose-bocht gaan stabiliseren.

Wat is de oorzaak van scoliose?

Echter, als het gaat om pijnbestrijding, dan is een milde scoliose met bochten kleiner dan 25 graden is de oorzaak van de pijn in verreweg de meeste gevallen niet de scoliose. Het is de oorzaak nummer 1 “TMS”.

Wat zijn de klachten bij pijn in de rug?

Eén van de bekendste klachten bij deze aandoening is pijn in de rug. Deze pijn is vooral aanwezig wanneer er voorover wordt gebogen. Bij een bocht ter hoogte van de borst kunnen er problemen ontstaan met de bloedsomloop en ademhalingsproblemen optreden, omdat er organen in de verdrukking komen.Wanneer spreken we van een scoliose?

We spreken pas van een scoliose als de kromming meer dan 10 graden is. Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met dus één bocht, spreken we van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit en dus twee bochten heeft, spreken we over een S-vormige verkromming. In Nederland heeft 4 op de 1000 mensen scoliose.

Wanneer wordt de scoliose patiënt ouder?

Wanneer de scoliose patiënt ouder wordt, verergert de kromming meestal en kunnen verschillende scoliose klachten ontstaan, waaronder pijn en vermoeidheid. De meeste klachten zijn het gevolg van compensatie van de kromming. De pijn kan dan ook op verschillende plaatsen optreden: de nek, het schoudergedeelte, de rug en onderrug.

Waarom Zwemmen in scoliose?

Ga zwemmen! Zwemmen is super goed voor je rug en een perfecte optie onder de scoliose oefeningen. Je traint erg veel spieren tegelijkertijd en het is een keer wat anders. Dus, even geen zin om weer in die sportschool te hangen, ga naar een zwembad. En begin rustig, je bent het (waarschijnlijk) niet gewend.

Wat is een structurele scoliose?

Structurele scoliose. De structurele scoliose komt voort vanuit een standsverandering van de wervelkolom en is niet te corrigeren. In ruim 80% van de gevallen spreekt men van de idiopathische scoliose waarvan de oorzaak niet bekend is. Ondanks vele onderzoeken is het nog steeds niet duidelijk hoe dit ontstaat.

Wat is een functionele scoliose?

Scoliose kan structureel of functioneel zijn. Functionele scoliose Scoliose noem je functioneel wanneer de bocht in je wervelkolom nog gecorrigeerd kan worden tot een normale stand. Functionele scoliose kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een beenlengteverschil.