Inhoudsopgave
Wat is een sans?
[Fr.], bw., zonder; (bridge) sans atout, zonder troef; sans comparaison, buiten vergelijking, verreweg; sans façon, zonder omslag; sans gêne, vrij en ongedwongen; sans prendre, speelwijze in het omberspel, waarbij de speler niet bijkoopt; souci, zonder zorg, buitenzorg; sans Ie sou, zonder een stuiver.
Wat is Sanssouci?
[sasoessie’j, betekenis: „zonder zorg”; zo noemde Frederik de Grote van Pruisen zijn lustoord in de nabijheid van Potsdam.
Wie liet Schloß Sanssouci bouwen?
Slot Sanssouci (van het Franse sans soucis; “zonder zorgen”) ligt in het oostelijke deel van het gelijknamige park en is een van de bekendste paleizen in Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg. De Pruisische koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 – 1747 een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen.
Hoe schrijf je het woord bijzonder?
Officieel is het nog altijd ‘bijzonder’, maar veel schrijvers en vertalers, vaak niet de minste onder de broederen, schrijven ‘bizonder’ in de geest van de Middelburgse leraar Hasselbach, die in open lettergrepen vaker de enkele i wenste.
Waarom wordt bijzonder zo uitgesproken?
Om verwarring te voorkomen werd er vaak onder de tweede /i/ een haakje gezet. Hierdoor zag de tweede /i/ er dus een beetje uit als een /j/. Deze schrijfwijze gecombineerd met de klankverschuiving van /ie/ naar /ei/ heeft dus gezorgd voor de klank-tekenkoppeling /ij/ uitgesproken met een ei-klank.
Waarom schrijf je bijzonder met een ij?
Reacties. Historisch gezien is de ij ontstaan uit de 2 letters ii. Met deze dubbele ii wilde men een lange i aangeven. Vroeger bestond de gewoonte om een puntje op de i te zetten niet en kon een dubbele ii zonder puntjes gemakkelijk verward worden met de letter u (vooral in teksten geschreven met de hand).
Waar komt het woord bijzonder vandaan?
Gevormd uit bi-, zie → be-, en sonder ‘zonder, behalve’, zie → zonder. Het woord heeft vanouds een breed betekenisveld; de huidige betekenis ‘ongewoon, opmerkelijk’ bestaat sinds 1726 (WNT). Mnd. besünder, bisünderen, besonder(s) ‘vooral, uitgezonderd; ( vgw. )
Waarom ij met hoofdletter?
IJ aan het begin van de zin De ij wordt wél als één geheel behandeld aan het begin van de zin en aan het begin van een eigennaam. Het is: ‘IJverig ging IJsbrand aan de slag’; zowel de i als de j wordt een hoofdletter. Bij andere lettercombinaties gebeurt dit niet: het is Ieniemienie en Eucalypta.