Wat is een rekenachterstand?

Wat is een rekenachterstand?

Van rekenachterstand wordt gesproken als de achterstand op rekenen die een leerling heeft ten opzichte van ‘de gemiddelde leerling’ met dezelfde leeftijd.

Wat is het Drieslagmodel?

Het drieslagmodel wordt gebruikt voor het analyseren van het probleemoplossend handelen van de leerling. Het oplossen van contextopdrachten verloopt in drie stappen: plannen (op basis van identificatie van de situatie), uitvoeren en reflecteren (controleren).

Wat is het ERWD protocol?

In het Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie (ERWD) wordt beschreven wat het onderwijs kan doen aan het signaleren en begeleiden van leerlingen met ernstige reken-wiskundeproblemen en hoe er uiteindelijk geconstateerd kan worden of er sprake is van dyscalculie.

Wat is het Hoofdlijnenmodel?

Het Hoofdlijnenmodel is de weergave van vier fasen in het leerproces bij rekenen. Elke volgende fase veronderstelt de beheersing van de vorige. Dat maakt al direct duidelijk dat de oorzaak van de stagnatie bij de tafels niet pas begint in de fase van het vlot leren rekenen.

Wat is het Handelingsmodel?

Het handelingsmodel is een didactisch model voor de leerkracht. Het model laat zien dat leerlingen een bewerking uit kunnen voeren op verschillende handelingsniveaus. Het handelingsmodel is dus een schematische weergave van de wiskundige ontwikkeling zoals die geldt voor alle leerlingen.

Wat is Diagnosticerend onderwijs?

Leraren worden in alle leerjaren geconfronteerd met leerlingen die niet goed mee kunnen met de groep. Het ministerie van onderwijs (OCW) wil stimuleren dat op een eenduidige manier omgegaan wordt met de aanpak rond leerlingen met (ernstige) rekenwiskunde-problemen.

Wat zijn rekenvaardigheden?

Rekenvaardigheid is de vaardigheid in het (met begrip) uitvoeren van reken-wiskundige bewerkingen.

Waarom geven we rekenen?

Maar waarom is rekenen zo belangrijk? Rekenen is net als lezen en schrijven een basisvaardigheid die je nodig hebt om je te kunnen redden in de maatschappij. Je komt dagelijks in aanraking met rekenen. Denk bijvoorbeeld aan omgaan met geld, rekenen met tijd en het gebruik van procenten.

Welke Rekenstrategieën zijn er?

Rekenstrategieën

  • Rijgen.
  • Splitsen.
  • Compenseren.
  • Analogie.
  • Verwisselen.
  • Omvormen. Aanvullen.

Wat is het belang van rekenen?

Handig rekenen Om mensen meer vertrouwen te geven in het zelf omgaan getallen is het van belang dat mensen over een repertoire beschikken dat zij in de praktijk kunnen inzetten bij kwantitatieve problemen.