Wat is een regelmatige cyclus?

Wat is een regelmatige cyclus?

Een onregelmatige cyclus houdt in dat je onregelmatig ongesteld bent en dat het onduidelijk is wanneer je begint of eindigt met menstrueren. Of je nu pas net ongesteld bent geworden, of al langere tijd ongesteld bent, we weten allemaal dat het hebben van een onregelmatige ongesteldheid vervelend kan zijn.

Wat is regelmatig en onregelmatig ongesteld?

Een onregelmatige menstruatie is een menstruatiecyclus waarbij het niet meer duidelijk is wanneer deze begint of eindigt. De medische term voor een (zeer) onregelmatige menstruatie is oligomenorroe. Er is een onderscheid in primaire en secundaire oligomenorroe: Primaire oligomenorroe.

Hoe lang mag je onregelmatig ongesteld zijn?

In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.

Hoe weet je of je een onregelmatige cyclus hebt?

Wanneer een cyclus korter is dan 21 dagen, juist langer dan 35 dagen of steeds 7 dagen verschilt, spreken we van een onregelmatige cyclus. Bij een regelmatige maandelijkse cyclus kun je van tevoren berekenen wanneer je ovulatie plaatsvindt) en welke dagen van de maand jij het meest vruchtbaar bent.

Is je cyclus altijd hetzelfde?

Geen enkele vrouw is hetzelfde, ook niet als het om de menstruatiecyclus gaat. Een cyclus tussen de 21 en 35 dagen wordt als normaal beschouwd. Dat verschilt nogal, maar dat komt doordat het rijpen van de eicel per vrouw varieert.

Hoe lang is een normale cyclus?

Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.

Is het erg als je onregelmatig ongesteld bent?

Veel vrouwen zijn wel eens onregelmatig ongesteld. De ene maand ben je langer of korter ongesteld dan de andere maand, of soms word je misschien ineens niet ongesteld. Meestal is een onregelmatige cyclus niets om je zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden.

Wat te doen aan een onregelmatige menstruatie?

In het kort

  1. Het is niet te voorspellen wanneer u ongesteld wordt.
  2. Dit komt vaak voor in de puberteit en in de overgang.
  3. Meestal is er geen oorzaak te vinden.
  4. Bel uw huisarts als u onregelmatig ongesteld blijft.
  5. Schrijf op wanneer u ongesteld bent.
  6. De pil kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden.