Wat is een Reflectiemethode?

Wat is een Reflectiemethode?

Starr-reflectie De Starr-methode wordt het meest gebruikt om te reflecteren op jezelf. Met deze manier van zelfreflectie kijk je naar jouw taak in een geheel, je acties die je onderneemt en het resultaat ervan. Deze reflectiemethode is heel effectief en werkt in 5 stappen: situatie, taak, actie, resultaat en reflectie.

Hoe schrijf ik een goede reflectie?

Tips voor het reflecteren

  1. Kies een concrete situatie en kijk terug op dat specifieke moment en jouw manier van handelen.
  2. Reflecteer regelmatig en ‘rooster’ tenminste één keer per week een reflectiemoment in liefst op een vast moment.
  3. Stel jezelf open vragen.

Welke Reflectiemethode zijn er?

De meestgebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag, is de STARR-methode. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.

Waarom Korthagen gebruiken?

De methodiek van Korthagen komt goed van pas in situaties waarin gereflecteerd wordt op het eigen gedrag, de bekwaamheden of overtuigingen die het handelen sturen. Korthagen ontwikkelde een proces waarin je stapsgewijs op jezelf kunt reflecteren.

Wat is het ABCD Reflectiemodel?

De ABCD-methode staat voor: Aanleiding: Wat is er gebeurd? Belangrijk: Wat was belangrijk voor je? Conclusie: Welke conclusie trok je over hoe te handelen?

Wat is een persoonlijke reflectie?

Zelfreflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het draait bij reflectie altijd om jou.

Waarom Reflectiemodel Korthagen?

Om zicht te krijgen op het eigen leerproces, dien je te reflecteren op je beroepsmatig functioneren. De methodiek van Korthagen komt goed van pas in situaties waarin gereflecteerd wordt op het eigen gedrag, de bekwaamheden of overtuigingen die het handelen sturen.

Kun je zelfreflectie leren?

Zelfreflectie nodigt je uit om kritisch naar je eigen gedrag te kijken. Je leert na te denken over en terug te kijken op je eigen mentale en emotionele processen. Om ze zo te begrijpen en te beheersen. Het helpt je om van een afstand te kijken naar je overtuigingen en die opnieuw te beoordelen.

Hoe leren zelfreflectie?

Beter reflecteren? Deze 7 tips helpen je op weg:

  1. Reflecteer waar en wanneer je maar wilt.
  2. Zelfreflectie: doe het regelmatig.
  3. Neem een moment van stilte.
  4. Reflecteer niet alleen op negatieve situaties.
  5. Schrijf in een dagboek.
  6. Wees je bewust van eventuele blokkades.
  7. Pas negatief gedrag aan.