Inhoudsopgave
Wat is een radio-isotoop?
Een radio-isotoop is een isotoop dat radioactieve straling uitzendt (zie radioactiviteit). Radio-isotopen komen van nature voor, maar kunnen ook kunstmatig gevormd worden door een stabiel element te beschieten met deeltjes als neutronen, protonen, alfadeeltjes of deuteronen.
Wat zijn medische isotopen?
Medische radio-isotopen, dat zijn bepaalde radioactieve stoffen, zijn in de gezondheidszorg in gebruik voor de diagnostiek en de therapie van diverse aandoeningen of ziektes. Daarnaast ook voor pijnbestrijding. Verreweg de meest gebruikte medische isotoop is molybdeen-99, die naar radioactief technetium-99 vervalt.
Is gammastraling ontstaan door röntgenstraling?
Er zijn verschillende manieren waardoor gammastraling kan ontstaan. Zoals we bij de ontdekking van gammastraling hebben kunnen lezen, kan gammastraling ontstaan door radioactief verval van atoomkernen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld röntgenstraling ontstaat gammastraling in atoomkernen.
Wat is radioactiviteit in de natuur?
Radioactieve stoffen en ioniserende straling komen overal in de natuur voor. Deze radioactiviteit is meestal het gevolg van natuurlijke processen. Er komt straling uit de ruimte, uit de bodem, uit bouwmaterialen en zelfs in het menselijk lichaam zit een kleine hoeveelheid radioactiviteit.
Wat zijn de isotopen van chlooratomen?
Alle chlooratomen hebben dus 17 protonen in de kern, maar in de natuur komen twee isotopen voor: driekwart van de atomen heeft 18 neutronen, de rest heeft 20 neutronen. Het massagetal is dus 17 + 18 = 35 of 17 + 20 = 37. De isotopen worden geschreven als 35 17 Cl en 37 17 Cl of als 35 Cl en 37 Cl of als Cl-35 en Cl-37.
Medische isotopen vormen het basisingrediënt van radiofarmaceutische producten, die gebruikt worden om onder andere hart- en vaatziekten en kankercellen mee op te sporen (diagnose) of te bestrijden (therapie).
Wat zijn de risico’s van radioactieve straling?
3. Wat zijn de risico’s van radioactieve straling? Radioactieve straling kan het DNA in lichaamscellen beschadigen. Veel beschadigingen worden keurig hersteld, maar soms gebeurt dat niet en soms gebeurt dat niet helemaal goed.
Kan radioactieve straling beschadigen?
Radioactieve straling kan het DNA in lichaamscellen beschadigen. Veel beschadigingen worden keurig hersteld, maar soms gebeurt dat niet en soms gebeurt dat niet helemaal goed. In beide gevallen kan dat leiden tot gezondheidseffecten. 4.