Wat is een pseudo medewerker?

Wat is een pseudo medewerker?

‘Bijzondere’ werknemers De laatste jaren vallen steeds vaker de termen ‘opting-in’ en ‘pseudo-werknemers’. Dat zijn werknemers die bij u werken maar geen werknemerspremies betalen, behalve de Zvw-premie.

Waarom fictieve dienstbetrekking?

Fictieve dienstbetrekking Als er geen sprake is van een echte dienstbetrekking, dan kan voor een aantal groepen personen de arbeidsverhouding tussen opdrachtgever en uitvoerder (en zelfs hulpen) toch worden beschouwd als een dienstbetrekking. Er is dan sprake van zogenoemde fictieve dienstbetrekkingen.

Wat is een opting-in systeem?

Wanneer de arbeidsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer geen dienstbetrekking is, kunnen zij er samen voor kiezen om de verhouding aan te merken als een ‘fictieve dienstbetrekking’. Dit heet opting-in. Er is dus sprake van een pseudo-werknemersschap in plaats van een echte dienstbetrekking.

Wat is persoonlijk arbeid?

Er is sprake van het verrichten van persoonlijke arbeid (door de werknemer). Het gaat dus niet om werkzaamheden die opdrachtnemer redelijkerwijs door iemand anders kan laten verrichten (vrije vervanging). Het betalen van arbeidsloon (door de werkgever). Dit kan ook loon in natura of andere genoten voordelen betreffen.

Is er een inhoudingsplichtige bij fictief dienstverband?

Heeft uw opdrachtnemer een fictieve dienstbetrekking? Als dat zo is, is uw opdrachtnemer volgens de wet een werknemer. En moet u dus loonheffingen inhouden. Zelfs als er géén sprake is van een verplichting tot persoonlijke arbeid of een gezagsverhouding.

Wat is een fictieve dienstbetrekking van tussenkomst?

Voor de fictieve dienstbetrekking van tussenkomst moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan: er wordt persoonlijk arbeid verricht; de arbeid wordt verricht ten behoeve van een derde door tussenkomst van degene tot wie de arbeidsverhouding bestaat; er wordt een vergoeding voor de arbeid betaald.