Inhoudsopgave
Wat is een opvolgende werkgever?
Opvolgend werkgeverschap is een lastig begrip. Kort gezegd gaat het om de situatie waarbij een werknemer door een overgang van zijn werkzaamheden overgaat van de ene naar de andere werkgever. Die tweede werkgever wordt dan de opvolgende werkgever genoemd.
Wat is een opvolgende arbeidsovereenkomst?
Een opvolgende arbeidsovereenkomst doet zich voor wanneer partijen na het einde van een overeenkomst een nieuw arbeidscontract aangaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tweede of derde arbeidsovereenkomst tussen partijen, waardoor er een keten van arbeidsovereenkomsten ontstaat.
Wat heeft te maken met opvolgend werkgeverschap?
Het belangrijkste gevolg van opvolgend werkgeverschap is dat het aantal dienstjaren bij vorige werkgevers meetellen bij de nieuwe werkgever voor onder meer de ketenregeling, de proeftijd, de opzegtermijn en de hoogte van de transitievergoeding.
Wie betaald transitievergoeding bij opvolgend werkgeverschap?
Heeft die vorige werkgever al een transitievergoeding betaald? In dat geval mag de opvolgende werkgever de in het verleden aan de werknemer betaalde transitievergoeding in mindering brengen op de te betalen transitievergoeding.
Wat is een concern datum?
De indiensttredingsdatum is de datum waarop de werknemer bij de werkgever is begonnen met werken, mogelijk eerst op grond van een tijdelijk contract. Als de werknemer eerder bij de werkgever heeft gewerkt, bijvoorbeeld als uitzendkracht, is het van belang of in dat eerdere contract de aard van de arbeid gelijk is.
Hoeveel arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mag een werkgever met een werknemer aangaan?
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
Wat telt mee bij berekening transitievergoeding?
U berekent uw maandsalaris inclusief vakantiegeld. Vermenigvuldig uw bruto maandsalaris met 1,08. Vanaf de eerste dag in dienst zult u vaak een aantal jaar, aantal maanden en aantal dagen gewerkt hebben. Elk gewerkt jaar, elke gewerkte maand en elke gewerkte dag telt mee in de berekening van de transitievergoeding.
Heb ik recht op transitievergoeding bij overname?
Dit betekent dat de partij die de onderneming over heeft genomen, jouw nieuwe werkgever is. Als deze werkgever jou ontslaat, moet hij een transitievergoeding betalen. Hierbij gelden ook de jaren die je voor het bedrijf hebt gewerkt toen een andere partij leiding had over de onderneming.