Inhoudsopgave
Wat is een onbewaakte overweg?
Om de weggebruiker te attenderen op de overweg is dit type overweg vaak voorzien van een andreaskruis. Ongeveer 20 stuks onbeveiligde stationsoverpaden die toegang geven tot een eilandperron en zich alleen nog bevinden op stations waar alle reizigerstreinen in de dienstregeling stoppen.
Waarom toetert een trein?
Treinen toeteren altijd voor de veiligheid. Meestal heeft het te maken met storingen. Een overweg is robuust en betrouwbaar maar soms werkt hij anders dan verwacht, bijvoorbeeld als de stroom uitvalt. De overweg gaat dan altijd automatisch dicht (het fail safe systeem) voor de veiligheid.
Hoe werkt een overweg?
Als de trein langzamer rijdt dan de maximale snelheid, zal de overweg langer dicht blijven. Een overweg werkt met een treindetectiesysteem. Op een afstand van 800-1000 meter van de overweg zit een detectiepunt, waarmee de trein de komende overweg doet sluiten.
Waar staat NABO voor?
Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen. In Nederland zijn zo’n 277 Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen.
Welk bord geeft een beveiligde overweg aan?
Bewaakte overweg Er gaat een vast rood licht branden voordat de sluitbomen de overweg afsluiten. Het rode licht verplicht u te stoppen voor de overweg. Nadat de trein de overweg gepasseerd is, gaan de sluitbomen weer omhoog en pas als het rode licht gedoofd is, mag u de overweg oversteken.
Wat betekent Andreaskruis voor de overweg?
Bij spoorwegovergangen vindt je altijd zogenoemde ‘Andreaskruizen’. Dit zijn rood-witte kruizen die vaak boven de rode waarschuwingslichten geplaatst zijn. Een kruis betekent dat je een spoor over moet om over te steken. Bij meer dan een spoor, zul je twee andreaskruizen zien.
Waarom toeteren metro’s?
„Het is een veiligheidsmaatregel.” Als de lichten aan staan, betekent dat er mensen in de tunnel lopen, vaak voor inspectie. Door te ’tyfoneren’ – zoals de RET het noemt – wordt personeel in de tunnel gewaarschuwd dat er een metro aankomt.
Wie zit er in de NAVO?
Ondertekenaars: België, Canada, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Denemarken, IJsland, Italië, Noorwegen en Portugal. 1952 – Toetreding Turkije en Griekenland. 1955 – Toetreding Bondsrepubliek Duitsland.