Inhoudsopgave
Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de darmen van de fœtus zich buiten zijn buik. Vóór de bevalling trekken ze zich in de buik terug en de laatste plek van de buik die zich sluit is de navel. Een navelbreuk ontstaat als de wand zich niet sluit.
Hoe herken je diastase tijdens zwangerschap?
Als je tijdens het heffen van je hoofd ook een lichte bolling boven op je buik ziet, is er waarschijnlijk sprake van diastase. Test jezelf regelmatig tijdens en na de zwangerschap. Als de wijking groter is dan 2-3 vingers breed, dan is het verstandig een bezoek aan de huisarts te brengen.
Hoe voelt navelbreuk zwangerschap?
Een zwangerschap is een risicofactor voor een navelbreuk, maar kan ook een al bestaande navelbreuk aan het licht brengen. Een navelbreuk voelt en ziet er dus uit als: een navel die naar buiten staat, een opbolling of lichte zwelling net boven de navel.
Hoe weet je dat je een navelbreuk hebt?
U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.
Behandeling navelbreuk Via een kijkoperatie of een open buikoperatie wordt de uitstulping in het buikvlies teruggedrongen. Daarna wordt de zwakke plek in de buikwand met een kunststof matje verstevigd. Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort.
Als de pijn rond je navel verergert. Een duidelijke uitstulping rond je navel of erge pijn bij het hoesten en/of niezen kan een aanwijzing zijn voor een mogelijke navelbreuk. Hierbij is er sprake van een breuk in je buikwand, ter hoogte van je navel. Helaas kan een navelbreuk erg pijnlijk zijn.
Wat is een navelbreuk?
Wat is een navelbreuk? Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies en buikorganen door een opening of een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de navel. Dit kan gepaard gaan met enig ongemak of een zeurende pijn en/of branderig gevoel in het betreffende gebied. De medische benaming van een navelbreuk is hernia umbilicalis.
Wat zijn symptomen van een beknelde navelbreuk?
Symptomen van een beknelde navelbreuk 1 koorts; 2 obstipatie; 3 ernstige buikpijn; 4 gevoeligheid in de onderbuik; 5 braken; 6 een bolling of bobbel rond de buik; en 7 roodheid of verkleuring.