Wat is een myocardinfarct?

Wat is een myocardinfarct?

Een hartinfarct, of myocard infarct, is een acute levensbedreigende aandoening van het hart. Door afsluiting van een kransslagader stopt de bloedvoorziening naar een deel van de hartspier. Het gevolg is dat dit deel van het hart niet meer van zuurstof wordt voorzien.

Wat is Ami hart?

Kenmerkend voor het AMI is het optreden van een drukkende pijn op de borst in rust. Het AMI ontstaat door trombotische (meestal totale) occlusie van een grote coronairarterie, waardoor de bloedtoevoer van het achterliggende myocard wordt verhinderd. Dit leidt tot (ernstige) ischemie en necrose.

Wat is het verschil tussen een instabiele angina pectoris en een myocardinfarct?

Zowel angina pectoris en het hartinfarct zijn aandoeningen die een zuurstoftekort in de hartspier veroorzaken, met als belangrijkste verschil dat de schade bij angina pectoris zich herstelt en bij het hartinfarct onherstelbare schade ontstaat. De symptomen overlappen echter voor het grootste deel.

Wat zijn de symptomen van een acuut myocardinfarct?

Bij een acuut hartinfarct voelt de patiƫnt een beklemmende, drukkende of benauwende pijn op de borst, midden op de borst of iets naar links. De pijn kan uitstralen naar de rug, de armen of naar de onderkaak. De pijn duurt ook in rust langer dan vijf minuten.

Hoe wordt ejectiefractie gemeten?

De ejectiefractie kan op verschillende manieren worden gemeten. Standaard gebeurt dat via een echo van het hart, maar een meting via MRI-scan of een andere hartscan is ook mogelijk. De ejectiefractie wordt uitgedrukt in een percentage dat de uitgepompte hoeveelheid bloed relateert aan de totale vulling van de kamer.

Wat zijn de symptomen van een myocardinfarct?

Een hartinfarct kan de volgende klachten geven:

  • Pijn of een drukkend, knellend gevoel in of op de borst (soms in de bovenbuik).
  • De pijn kan uitstralen naar:
  • Zweten, klamme huid.
  • Misselijkheid en/of braken.
  • Een bleek of grauw uiterlijk.
  • Benauwdheid.
  • Onrustig gevoel.
  • Angst.