Wat is een messing en groef?

Wat is een messing en groef?

Een messing-en-groefverbinding, mes en groef of tand en groef is een houtverbinding waarbij stukken hout over de lengte met elkaar worden verbonden. De verbinding kan behalve door een vaste veer, ook door middel van een losse veer tot stand worden gebracht.

Wat is Veer en groef?

Onder mes en groef planken verstaan wij houten rabatdelen die in elkaar schuiven. De mes schuift daarbij in de groef. Dergelijke planken worden ook wel veer en groef of tong en groef planken genoemd.

Waarom mes en groef?

Deze verbinding wordt ook wel een mes en groef verbinding genoemd. Bij deze verbinding worden twee stukken hout aan elkaar verbonden over de lengte. Daarbij is de verbinding in de vorm van een groef of gleuf waar het andere deel van het hout in geschoven of geklikt kan worden.

Wat is de veer van een plank?

De veer is het langwerpige uitstekende deel van een plank en wordt toegepast bij een veer-en-groefverbinding (zie messing en groef).

Wat is geploegd hout?

geschaafd en geploegd. Over geschaafd en geploegd spreken we als houten geschaafde delen voorzien zijn van messing en groef. GG-delen hebben een bolle (messing) en een holle kant (geploegd) die in elkaar schuiven. Om een goede groef te verkrijgen werd vroeger een speciale ploegschaaf gebruikt.

Wat zijn de beste rabatdelen?

Rabatstijl: Potdeksel/Zweeds rabat Ze zijn eenvoudig te monteren en geschikt voor allerlei soorten bebouwingen. Potdeksel rabatdelen zijn zowel in hout als kunststof verkrijgbaar. Ben je op zoek naar onderhoudsarme rabatdelen met een lange levensduur? Dan is kunststof de beste keuze.

Wat zijn G en G delen?

Wat zijn GG-delen? GG-delen staan voor geschaafd en geploegd (gg). Over geschaafd en geploegd praten we als houten planken zijn voorzien van een messing en groef. De gg-delen zijn de holle en bolle kant die in elkaar schuiven.

Welke rabatdelen voor buiten?

Wilt u een terrasoverkapping of een kapschuur bouwen? Gebruik dan onze dakbeschot mes- en groefplanken. Deze rabatdelen hebben afgeschuinde hoekjes en worden daarom ook vellingdelen genoemd. Deze mes en groef planken zijn zowel voor een dak als voor wandbekleding geschikt.

Hoe monteren Zweeds Rabat?

Het bevestigen van Zweeds rabat gaat van beneden naar boven, u begint dan dus ook altijd onderaan. De onderste plank rust op de onderconstructie en wordt vastgeschroefd aan de palen. Vaak wordt gekozen voor de blinde bevestiging.