Wat is een meniscus eigenlijk?

Wat is een meniscus eigenlijk?

Wat is de meniscus eigenlijk? Een meniscus is een schijfje soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Deze schijfjes zijn essentieel voor het soepel bewegen van het kniegewricht.

Kan meniscus herstellen zonder pijn?

Een gescheurde meniscus kan gelukkig prima herstellen met het juiste oefenprogramma. Hierdoor kun je in bijna alle gevallen een operatie voorkomen. Of de scheur daadwerkelijk volledig verdwijnt is niet duidelijk, maar de klachten verdwijnen wel volledig. Het is bekent dat veel meniscusscheuren zonder pijn bestaan.

Hoe kunt u uw meniscus scheuren?

Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie. Uw knie wordt langzaam dikker. Daardoor kunt u nog meer pijn hebben. Soms komt er een stukje van de meniscus in de knie klem te zitten.

Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld?

Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld? De meniscus kan zichzelf binnen een paar maanden genezen. Voorwaarde is wel, dat je nog jong bent en dat de meniscus goed doorbloed is. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk om kniel- en hurkbewegingen te vermijden.

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde meniscus?

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde meniscus? Een scheur (ruptuur) in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Een scheur in de meniscus ontstaat doorgaans plotseling, door een verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of een ongeval. Een gescheurde meniscus is een veelvoorkomende blessure bij voetbal.

Wat is een scheur in de meniscus?

Een scheur (ruptuur) in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Een scheur in de meniscus ontstaat doorgaans plotseling, door een verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of een ongeval. Een gescheurde meniscus is een veelvoorkomende blessure bij voetbal. De aandoening staat daarom ook wel bekend als een voetbalknie.

Hoe voorkom je een meniscus operatie?

Behandeling zonder meniscus operatie . Indien een kapotte meniscus geen klachten veroorzaakt hoeven er geen maatregelen genomen te worden. Kleine scheurtjes kunnen bovendien genezen. Een afwachtend beleid met eventueel tijdelijke rust is vaak bij geringe klachten voldoende. Zwelling en pijn zijn echter ongunstige tekenen.

Hoe groter is de mediale meniscus?

De mediale meniscus is groter dan de laterale. De meeste schokabsorptie door de menisci vindt echter plaats door de laterale meniscus. Tijdens het lopen verschuift de druk op de menisci met een toename van 2-4 maal het lichaamsgewicht. Tijdens joggen kan de druk op de menisci zelfs 6-8 maal het lichaamsgewicht toenemen.

Wat is de herstelperiode van de meniscus?

Arthroscopische resectie van de meniscus. Na een arthroscopische partiele verwijdering van de meniscus is de herstelperiode als volgt: Eerste paar dagen tot een week elleboogskrukken tijdens lopen. Oefeningen voor de functie van de knie. Krachtoefeningen als de zwelling is verdwenen.

Wat is de pijn bij een beschadigde meniscus?

De pijn bevindt zich meestal aan de kant van de beschadigde meniscus. Men ervaart pijn bij het traplopen, hurken en belaste draaibewegingen van de knie. Ook het lopen over oneffen terrein kan klachten geven. In sommige gevallen kan de knie plots niet meer volledig strekken of buigen.

Wat is degeneratief meniscus letsel?

Degeneratief meniscus letsel. De twee halvemaanvormige schijven die zich in de knie bevinden, noemen we de binnenste en de buitenste meniscus. Wanneer de menisci (meervoud) door veroudering in kwaliteit achteruit gaan, spreken we van degeneratief meniscus letsel.

Hoe lang duurt een laterale meniscectomie revalidatie?

Over het algemeen duurt revalidatie van een laterale meniscectomie langer dan die van een mediale meniscectomie. Het valt aan te raden om na uw operatie een goed fysiotherapeut op te zoeken voor een goed revalidatietraject. Dit voorkomt een slechter functionerende knie op korte en lange termijn.

https://www.youtube.com/watch?v=xYIzlUDz6Nc