Wat is een Meniscectomie?

Wat is een Meniscectomie?

Meniscus operatie waarbij (deel van) de meniscus wordt verwijderd.

Hoe lang revalideren na meniscus operatie?

Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.

Wat is partiële Meniscectomie?

Bij een scheur in de meniscus (mediaal of lateraal), kan er via een arthroscopie (kijkoperatie in het gewricht) een ingreep gebeuren: Bij een degeneratieve of erg complexe scheur, wordt het gescheurde deel van de meniscus gereseceerd (weggenomen). Dit noemt men een partiële meniscectomie.

Wat als je geen meniscus meer hebt?

Als de menisci worden verwijderd neemt de druk op het kraakbeen van de gewrichtsoppervlakken toe met meer dan 200 tot 400%. Deze verhoogde druk resulteert, afhankelijk van het gebruik, in vroegtijdige slijtage. Dus bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden.

Waarom Meniscectomie?

Als de meniscus er slecht aan toe is door slecht kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten ze een stuk van de meniscus verwijderen. Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen.

Hoe voelt artrose in je knie?

Klachten bij artrose van de knie Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral ’s ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.

Hoe lang met krukken lopen na kijkoperatie knie?

Bij schade aan het kraakbeen kan het zijn dat de arts microfracturering (opboren van kraakbeen, waardoor zich littekenweefsel op het kale bot gaat vormen) heeft toegepast. In dat geval mag u het geopereerde been 6 weken niet belasten en moet u met 2 krukken lopen. De oefeningen kunt u doorgaans wel uitvoeren.

Hoelang krukken na knieoperatie?

Het gebruik van krukken kunt u afbouwen na 4 tot 6 weken na de operatie. Hoe snel u dit kunt doen, hangt af van uw herstel. Overleg het afbouwen met uw doorbehandelend fysiotherapeut.

Wat na een kijkoperatie knie?

Na de kijkoperatie kan de knie enige tijd dikker zijn dan normaal, door belasten/oefenen kan deze zwelling nog wat toenemen. Tijdens de revalidatieperiode na de kijkoperatie moet u de bewegingen van de knie verder opbouwen, de kracht van de dijspier trainen en een normale functie van de knie herwinnen.

Welke meniscus is meer flexibel?

Meestal gebeurt dit bij de binnenste meniscus omdat die een stuk meer druk opvangt. Ook is de binnenste meniscus minder flexibel dan de buitenste, waardoor de kans op een scheur groter wordt.

Kan een meniscus vervangen worden?

Afhankelijk van het type scheur of letsel van de meniscus, kunnen verschillende behandelingen uitgevoerd worden: verwijderen van het gescheurde deel van de meniscus, hechten van de meniscusscheur, vervanging van een deel van de meniscus met een kunstmeniscus of een meniscustransplantatie.

Hoe herken je een kapotte meniscus?

Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.

Hoe lang herstel na meniscus operatie?

Het streven is dat u na 1 week weer zonder krukken kunt lopen. Na 2 weken kunt u weer fietsen en autorijden. In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen. Na een meniscusherstel operatie moet u 6 weken met krukken lopen.

Wat is een acute meniscusletsel?

Acute meniscusletsel. Verricht een artroscopie binnen 2 weken bij een bewegingsbeperking van de knie met als meest waarschijnlijke oorzaak een gescheurde meniscus. Overweeg altijd de meniscus te hechten dan wel een afwachtend beleid te volgen.

Wanneer start ik met degeneratieve meniscusletsel?

Degeneratieve meniscusletsel. Start met conservatieve behandeling bij degeneratieve meniscusletsel. Overweeg ten minste voor een duur van drie maanden niet-operatief te behandelen in geval van een meniscusscheur.

Hoe lang duurt een laterale meniscectomie revalidatie?

Over het algemeen duurt revalidatie van een laterale meniscectomie langer dan die van een mediale meniscectomie. Het valt aan te raden om na uw operatie een goed fysiotherapeut op te zoeken voor een goed revalidatietraject. Dit voorkomt een slechter functionerende knie op korte en lange termijn.

Wat is partiele Meniscectomie?