Wat is een luchtwegbelemmering?
Een luchtwegbelemmering, luchtwegobstructie of verslikking is een geheel of gedeeltelijke afsluiting van de mond/keelholte of luchtwegen als gevolg van een vreemd voorwerp (corpus alienum). Hierdoor ontstaat een levensbedreigende situatie waarbij zuurstoftekort en stoornissen in de vitale functies kunnen optreden.
Wat te doen bij ernstige luchtwegbelemmering?
Dit moet je doen bij een ernstige verslikking:
- Verwijder zichtbare voorwerpen voorin de mond.
- Ben je met meerdere personen?
- Geef vijf rugslagen:
- Hebben de slagen de luchtweg niet opengemaakt?
- Heeft dit niet geholpen en is 112 nog niet gebeld?
- Ga door met steeds vijf rugslagen en vijf buikstoten geven.
Wat doe je bij een luchtwegbelemmering?
Ernstige luchtwegbelemmering
- Moedig het slachtoffer aan om te hoesten.
- Indien het voorwerp duidelijk zichtbaar is, haal het dan voorzichtig uit de mond. Maar ga niet blind met de vinger in de mond voelen.
- Blijf het slachtoffer controleren tot hij opnieuw normaal ademt.
Wat merk je als je stikt?
Het voedsel komt dan in de luchtpijp terecht en in de meeste gevallen leidt dit tot een hoestbui, door het hoesten schiet het stukje voedsel los. Iedereen maakt dit wel eens mee. In enkele gevallen gaat het niet goed, men krijgt het benauwd, kan niet meer praten of hoesten en kan geen lucht meer krijgen.
Wat is een verslikking?
Wanneer een cliënt zich verslikt, komt eten of drinken in de luchtpijp terecht. In de meeste gevallen zal de cliënt die zich verslikt een hoestbui krijgen. Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware ‘uit wordt geblazen’.
Wat niet te doen bij verslikking?
Aandachtspunten hierbij zijn:
- Ga NIET tussen de schouders slaan als de cliënt zich verslikt in drinken. Het slaan onderbreekt het hoestritme en dat is niet goed.
- Geef geen slokje water na het verslikken: dit maakt het alleen maar erger. De hoestprikkel kan dan weer uitgelokt worden.
Wat te doen bij een verslikking?
Bij een lichte verslikking: Moedig het slachtoffer aan om te hoesten. Blijf bij de persoon tot hij of zij opnieuw normaal ademt….Ga naar een arts als het slachtoffer:
- blijft hoesten;
- moeilijk kan slikken;
- het gevoel heeft dat er iets in de keel zit;
- buikstoten kreeg.