Wat is een lichtgevoeligheid?

Wat is een lichtgevoeligheid?

Lichtgevoeligheid of fotofobie is een intolerantie voor licht. Sommige mensen ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan voor zonlicht, Tl-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen zijn.

Wat zijn de wazige vlekken voor de ogen?

Wazige vlekken voor de ogen worden ook wel floaters genoemd. De wazige vlekken kunnen niet uit het oog gewassen worden met vloeistoffen. Ze worden meestal veroorzaakt door gedehydrateerd oogvocht (Vitreus humor). Dat is de gel in het oog tussen de lens en de achterkant van het oog.

Wat is de kleur van je ogen?

De kleur van je ogen heeft vaak invloed op de hoeveelheid licht die je kunt verdragen. Heb je lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs? Dan bevat je oog minder pigment, waardoor je eerder last kunt hebben van fel licht. Mensen met donkerdere ogen hebben meer pigment, waardoor het kan zijn dat ze lichtstralen in hun oog beter kunnen verdragen.

Hoe ervaren mensen met donker gekleurde ogen gevoeligheid voor licht?

Mensen met lichter gekleurde ogen ervaren verschillende niveaus van gevoeligheid voor licht dan mensen met donker gekleurde ogen. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn het ontbreken van pigment in de ogen van mensen met lichter gekleurde ogen.

Hoe ontstaat overgevoeligheid voor geluiden?

De overgevoeligheid voor geluiden kan plots ontstaan maar ook geleidelijk. Het doet zich veelal aan twee oren voor, maar het kan zich ook tot één oor beperken of beginnen aan één oor. Overgevoeligheid voor geluiden kan samengaan met tinnitus en of slechthorendheid maar dat hoeft niet perse.

Wanneer de lichtgevoeligheid ernstig of pijnlijk is?

Wanneer de lichtgevoeligheid ernstig of pijnlijk is omdat de patiënt bijvoorbeeld thuis een zonnebril draagt, of omdat fotofobie optreedt in combinatie met hoofdpijn, rode ogen of wazig zien dat niet weggaat na een dag of twee, neemt de patiënt contact op met een oogarts.