Inhoudsopgave
Wat is een leerprobleem?
Wat is een leerprobleem? Een kind met een leerprobleem leert minder vlot, doordat het moeite heeft met het verwerken van informatie. Bijvoorbeeld met snel iets begrijpen. Of de aandacht op twee dingen tegelijk richten, zoals lezen en tegelijkertijd begrijpen wat het leest.
Welke leerstoornissen zijn er?
Bekijk hier informatie over welke leerstoornissen er zijn, hoe je ze kan herkennen en hoe je de leerlingen het best ondersteunt.
- ADD.
- ADHD.
- Autisme.
- Dyscalculie.
- Dyslexie.
- Dyspraxie.
- Hoogbegaafdheid.
- NLD.
Is mijn kind hyperactief?
Dat hoort bij een kind en bij bepaalde ontwikkelingsfasen van een kind. Het wordt een probleem als het kind voortdurend druk is, niet kan concentreren, impulsief is en slecht luistert. Erg druk doen, niet stil kunnen zitten, rondrennen en friemelen. Dit zijn wat kenmerken van een hyperactief kind.
Wat is de meest voorkomende leerstoornis?
De meest voorkomende leerstoornissen zijn: – dyslexie (leesproblemen) en dysgrafie (spelling- en schrijfproblemen); ze komen vaak samen voor. – dyscalculie: het kind heeft moeite met het begrijpen van wiskundige concepten, zoals het rangschikken van cijfers en ruimtelijk inzicht.
Kun je leerproblemen voorkomen?
Onder ‘normale’ omstandigheden heeft ongeveer 1 op de 5 kinderen extra aandacht en begeleiding nodig om (de kans op) leerproblemen of leerachterstanden te voorkomen of te beperken. Vanwege Corona dreigt er nu een hele generatie een (behoorlijke) leerachterstand op te lopen.
Hoe ontstaan leerproblemen?
Een leerstoornis wordt veroorzaakt door interne factoren, zoals de aanleg of een rijpingsstoornis van het centrale zenuwstelsel. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een hoge of juist hele lage intelligentie en stoornissen zoals dyslexie, dyscalculie, ADHD, ADD, syndroom van Asperger, PDD-NOS en DCD.
Wat zijn kenmerken van een leerstoornis?
Kinderen met de leerstoornis NLD hebben moeite met het verwerken van non-verbale informatie. Ze komen verbaal vaardig over, kunnen goed spreken en leren snel lezen. Maar ze hebben moeite om zintuiglijke prikkels te verwerken. Ze hebben daarnaast problemen met visueel-ruimtelijke vaardigheden en met executieve functies.
Hoe krijg ik mijn druk kind rustiger?
Zorg dat je kind regelmatig beweegt Zo kan je kind veel van de energie kwijt. Onderzoek laat zien dat kinderen die veel sporten en bewegen rustiger zijn en zich beter kunnen concentreren op momenten dat dit wenselijk is. Dit geldt ook voor ‘niet-drukke’ kinderen.
Hoe weet je of je kind hoogsensitief is?
Hoogsensitieve personen zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze raken dan ook snel overprikkeld en vermoeid. Ze kunnen slecht tegen harde geluiden, een drukke omgeving, schrikken snel en zijn erg gevoelig voor pijn. Een hoogsensitief kind kan last hebben van kleren die kriebelen, nat zijn of niet lekker zitten.
Wat zijn secundaire leerproblemen?
Leerproblemen versus leerstoornissen Leerproblemen heten ook wel secundaire leerproblemen, ze vallen buiten de directe verantwoordelijkheid van het onderwijs. Een leerling met leerproblemen vertoont leermoeilijkheden in de breedste zin van het woord, ook buiten de schoolse omgeving.