Inhoudsopgave
Wat is een Leergesprek?
Een leergesprek is een gesprek waarbij je als lesgever de student(en) tot bepaalde inzichten of oplossingen voor een probleem brengt. Als lesgever stel je gestructureerde vragen en bouw je via vragen en antwoorden stapsgewijs een redenering op.
Wat is een Driehoeksgesprek?
Een driehoeksgesprek is een gepland gesprek tussen leerkracht, ouder en kind. Wanneer kinderen meer eigen verantwoordelijkheid krijgen in het sturen van hun leerproces kunnen ouders hier ook op een sturende of ondersteunde manier bij betrokken worden.
Hoe ga je een gesprek aan met een kind?
Tips voor een gesprek met kinderen:
- Ga op dezelfde (oog)hoogte zitten als het kind.
- Kijk naar een kind terwijl je praat.
- Stel het kind op zijn of haar gemak.
- Luister naar wat een kind zegt.
- Laat aan de hand van voorbeelden zien dat wat het kind zegt, effect heeft.
Waarom Leergesprekken?
In een effectief leergesprek wordt mét de leerling gesproken. Het is een krachtig middel om meer zicht te krijgen op het leerproces voor de leerling en geeft informatie over de impact van de leraar. Bij een effectief leergesprek spelen meerdere factoren een rol.
Waarom Driehoeksgesprekken?
Met een driehoeksgesprek kan de leerling zelf zijn/haar eigen voortgang laten zien aan hun ouders. Bovendien oefent de leerling ook om te reflecteren op zichzelf. Deze manier van oudercontact, waarbij de leerling onderdeel is van de samenwerking met de ouders, wordt ook vanuit de literatuur aangemoedigd.
Hoe voer je een Driehoeksgesprek?
Hoe bereid je een driehoeksgesprek voor met leerlingen en ouders?
- Op één lijn.
- 1edriehoeksgesprek: kennismaken.
- Presentatie.
- Het 2e en/of 3dedriehoeksgesprek: doelstellingen bespreken.
- Oplossingsgericht werken.
- Eigenaarschap van docenten.
- Verslag door leerlingen.
- Oprechte interesse.
Hoe begin je een Kindgesprek?
Het doel van een kindgesprek is om met de leerling zelf te spreken over het leergedrag. Aan de hand van een gespreksformulier stelt de leerkracht in een kort gesprek een aantal vragen, bijvoorbeeld: Welk vak vind je moeilijk en hoe komt dat? Wat zou je zelf anders kunnen doen? Welke hulp zou je nodig hebben?