Wat is een kraakbeenschade?

Wat is een kraakbeenschade?

Kraakbeen is weefsel dat moeilijk herstelt. Dit komt doordat er geen bloedvaten of zenuwen in het kraakbeen zitten. Hierdoor kan het kraakbeen ook geen pijn registreren. De pijn die optreedt na kraakbeenschade, komt niet direct van het kraakbeen, maar via de geïrriteerde structuren rondom het kraakbeen.

Kan kraakbeenbeschadiging ontstaan?

Beschadiging van kraakbeen kan op een aantal manieren ontstaan. Meestal wordt het door een (sport)letsel veroorzaakt. Een verwijderde meniscus of een gescheurde voorste kruisband kan op termijn leiden tot een kraakbeenbeschadiging en tot ontstekingen in de knie.

Hoe voorkom je kraakbeenletsels ter hoogte van de knie?

Bij de behandeling van kraakbeenletsels ter hoogte van de knie is het zeer belangrijk om rekening te houden met andere afwijkingen ter hoogte van de knie (asafwijkingen (X-benen, O-benen), ligamentaire letsels (kruisbanden) of meniscus letsels).

Hoe kan ik de knie scheuren?

Zo’n schijfje kan scheuren, bijvoorbeeld door sport of slijtage. De knie doet dan pijn en wordt dik. Geef uw knie een paar dagen rust als de knie erg dik en pijnlijk is. U kunt paracetamol nemen (maximaal 4 keer per dag 1000 mg). Probeer de knie steeds meer te bewegen: buigen en strekken, er voorzichtig op gaan staan en stukjes lopen.

Wat is een kraakbeen in de bijt?

Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurd. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid. Het is dus heel simpel: wat eenmaal weg is, groeit niet meer terug.

Kan kraakbeen beschadigd raken door overbelasting?

Kraakbeen kan beschadigd raken door overbelasting bij hardlopende en springende sporten, ongevallen, botbreuken rondom de knie, meniscusoperaties en overgewicht. Als het kraakbeen beschadigd raakt, neemt de belastbaarheid van de knie af. Beschadigd kraakbeen herstelt slecht.

Is kraakbeen opnieuw aangroeien?

Beschadigd kraakbeen kan daardoor niet opnieuw aangroeien. Dit is in een studie uit 2016 aangetoond. Onderzoekers concludeerden dat het zelfherstel van kraakbeen stopt op het moment dat de botten zijn uitgegroeid. En dat is al op een leeftijd van rond de 16 jaar.

Wat is een kraakbeenletsel?

Kraakbeenletsel in de knie zijn zeer frequent. De functionele integriteit van het kraakbeen kan verloren gaan ten gevolge van verschillende oorzaken. Hierbij spelen acuut trauma (val op de knie, sportongeval), chronische overbelasting (zware fysieke arbeid, intensief sporten) en erfelijkheid (ouderdomsslijtage, artrose) een belangrijke rol.


Wat is de functie van kraakbeen?

Functie van kraakbeen. De belangrijkste functie van kraakbeen is wrijving verminderen tussen bewegende gewrichten. Kraakbeen komt vooral voor aan de uiteinden van de botten. Daar vormt het gewrichtskussentjes tussen de botten.

Wat is de kniebandage?

Een knieverband (kniebandage) helpt niet bij een gescheurde meniscus. De klachten gaan er niet sneller van over. Als de pijn wat minder is, kunt u proberen de knie te buigen en te strekken. Probeer voorzichtig op het been te gaan staan. Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen.