Inhoudsopgave
Wat is een jaarlijkse huurverhoging?
Jaarlijkse huurverhoging. De verhuurder mag de huur 1 keer per jaar verhogen (of 2 keer per 24 maanden). De overheid stelt hiervoor ieder jaar een maximaal percentage vast. Dit geldt voor alle woningen in de sociale sector. De nieuwe huurprijs mag niet uitkomen boven de maximale huurprijs die voor de woning geldt.
Wanneer mag de verhuurder de huur verhogen?
De verhuurder mag de huur 1 keer per jaar verhogen (of 2 keer per 24 maanden). De overheid stelt hiervoor ieder jaar een maximaal percentage vast. Dit geldt voor alle woningen in de sociale sector. De nieuwe huurprijs mag niet uitkomen boven de maximale huurprijs die voor de woning geldt.
Wanneer moet de Huurcommissie uitspraak doen over de huurverhoging?
Tijdens de procedure. De Huurcommissie beoordeelt of het huurverhogingsvoorstel van de verhuurder terecht is. Zolang de Huurcommissie nog geen uitspraak heeft gedaan over de huurverhoging, mag de huurder de oude huurprijs blijven betalen.
Wat is de maximum huurverhoging van sociale huurwoning?
Dan geldt er géén maximum huurverhoging. Huurt u een onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer, dan mag de huur maximaal met 4,1% worden verhoogd. Bezwaargronden. Als huurder van een sociale huurwoning kunt u op verschillende gronden bezwaar maken tegen de huurverhoging.
Kan de verhuurder bezwaar maken bij de Huurcommissie?
Als de verhuurder een huurverhogingsvoorstel doet aan de huurder, dan kan de huurder bezwaar maken bij de verhuurder. Worden zij het niet met elkaar eens, dan kunnen zij mogelijk de Huurcommissie inschakelen. Jaarlijkse huurverhoging. De verhuurder mag de huur 1 keer per jaar verhogen (of 2 keer per 24 maanden).
De jaarlijkse huurverhoging is bij bedrijfsruimtes geen wettelijk recht, maar een contractueel recht. Een zogenaamde ‘periodieke indexering’ is dus alleen toegestaan als dit in de huurovereenkomst is vastgelegd. De huurindex, ook wel huurindexatie genoemd, is een percentage waarmee de huur jaarlijks stijgt.
De overheid stelt hiervoor ieder jaar een maximaal percentage vast. Dit geldt voor alle woningen in de sociale sector. De nieuwe huurprijs mag niet uitkomen boven de maximale huurprijs die voor de woning geldt. Meer informatie over (inkomensafhankelijke) huurverhoging vindt u op de website van Rijksoverheid.nl.