Wat is een internist allergoloog?

Wat is een internist allergoloog?

Allergologie is onderdeel van de interne geneeskunde. Onze specialisten behandelen pati├źnten met allergische aandoeningen zoals hooikoorts, allergisch astma, insectenallergie, voedselallergie, anafylaxis en beroepsallergie.

Wat doet een klinisch immunoloog?

Daarbij heeft de allergoloog / klinisch immunoloog kennis van overgevoeligheidsreacties in verschillende orgaansystemen en heeft hij/zij specifieke kennis van inhalatie-, voedsel-, beroeps-, geneesmiddelen- en insecten allergenen. Er is daarnaast een nauwe relatie met de transplantatie-immunologie.

Wat houdt immunologie in?

Immunologie is de studie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is uitermate dynamisch en ingewikkeld en heeft als belangrijkste doel het lichaam te beschermen tegen infecties door alle mogelijke micro-organismen en parasieten.

Hoe wordt je allergoloog?

Opleiding tot internist-allergoloog Om internist-allergoloog te kunnen worden start je met de 6-jarige universitaire opleiding Geneeskunde. Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Allergologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) of Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Hoeveel allergologen in Nederland?

In Nederland zijn ongeveer dertig allergologen actief, terwijl het probleem van alleen al pinda-allergie snel toeneemt. Het UMCG neemt deel aan een internationaal onderzoek naar mogelijke behandelingen van pinda-allergie.

Wat is immunologisch onderzoek?

Het medisch-immunologisch onderzoek gebeurt aan de hand van analyse van lichaamsmateriaal (bloed, andere lichaamsvochten, weefsels, biopten, punctaten, spoelvloeistoffen, kweeksupernatanten) en richt zich op de analyse van eiwitten (o.a, antistoffen, complementfactoren, cytokinen), immuuncellen (met name leukocyten) en …

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in auto-immuunziekten?

Het Radboudumc Expertisecentrum voor systemische auto-immuun ziekten heeft veel kennis en ervaring in de diagnostiek en behandeling van alle verschillende vormen van deze ziekten. Belangrijke vormen van systemische auto-immuunziekten waarin bijzondere expertise bestaat zijn: Systemische sclerose. Eosinofiele fasciitis.

Wat kan een allergoloog doen?

Een allergoloog is een gespecialiseerde internist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van allergie├źn.

Hoeveel allergologen zijn er in Nederland?

Welk ziekenhuis voor allergie?

De allergologen in het ETZ zijn gespecialiseerd in onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van een allergie.

Wat is immunologisch geheugen?

Het immuunsysteem onthoudt welke vreemde moleculen het heeft herkend, zodat bij een hernieuwd contact met het lichaamsvreemde molecuul, een snellere en hevigere reactie optreedt. Dit heet: immunologisch geheugen. Vreemde stoffen hebben veel mogelijkheden om ons lichaam binnen te komen.