Wat is een helofytenfilter?
Een helofytenfilter of moerasfilter is een filter dat met behulp van helofyten afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Helofytenfilters worden aangelegd om bijvoorbeeld vijvers of afstromend water van wegen te filteren.
Hoe groot moet een helofytenfilter zijn?
De grootte van een helofytenfilter wordt bepaald door de hoeveelheid water die gezuiverd moet worden en de mate van verontreiniging daarvan. Daarom heb je ze in alle vormen en maten. Maar als we het hebben over huishoudelijk afvalwater dan geldt de vuistregel: tussen de 3 en 4 m² per persoon.
Hoe maak ik een helofytenfilter?
De aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter Als u het moerasgedeelte gepland hebt in de folievijver hoeft u er alleen maar een extra plateau voor uit te graven. Dat bekleedt u vervolgens samen met de rest van de vijver met vijverfolie aan één stuk waarna u de vijverrand af kunt werken.
Wat kost een helofytenfilter?
De kosten van een helofytenfilter zijn erg afhankelijk van de locatie en de gewenste grootte. Een helofytenfilter voor een bedrijf dat jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.500 m3 afvalwater heeft kost circa € 13.000. Onderhoud kost circa € 2.400 per jaar. Het rietveld moet in het najaar gemaaid worden.
Hoe lang gaat een helofytenfilter mee?
Hoe lang gaat het mee? Ongeveer twintig jaar. Daarna is de bovenste laag van het filter te modderig / humusrijk geworden en zakt het water niet overal even goed meer weg. De bovenste laag zand van ongeveer veertig centimeter moet dan vervangen worden.
Hoe maak je een Moerasfilter?
De aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter Ook als u het moeras aan de rand of rondom de vijver wilt maken, graaft u gewoon de kuil naast die van de vijver en legt u de vijverfolie door over de afscheidingsrand en door het moeras.
Waarom zijn waterzuiveringsstations nodig?
Het biologische evenwicht wordt dan verstoord. Hierdoor kan lichtdoorlatendheid en de zuurstofconcentratie in het water zo sterk afnemen dat het aquatisch leven afsterft. Om dit te voorkomen is kunstmatige waterzuivering nodig, met behulp van bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties of helofytenfilters.
Hoe zelf afvalwater zuiveren?
Met een septische put kun je het afvalwater van huis of woning weer meer vloeibaar maken. Echt het afvalwater zuiveren doet een septische put niet. Een septische put is vooral geschikt voor de opvang en eerste zuivering van het zwarte water. Dit is afvalwater dat afkomstig is van het toilet.