Wat is een goede volgorde voor een betoog?

Wat is een goede volgorde voor een betoog?

Bouwplan

  • Alinea 1: Inleiding.
  • Alinea 2: Stelling.
  • Alinea 3: Argumenten voor.
  • Alinea 4: Argumenten tegen.
  • Alinea 5: Argumenten tegen verwerpen.
  • Alinea 6: Conclusie.

Hoe bouw je een betogende tekst op?

Hoe schrijf je een betoog?

  1. De inleiding. In de inleiding van een betoog introduceer je, net als in alle andere teksten, het onderwerp.
  2. De kern. In de kern van je betoog behandel je per alinea een argument voor je standpunt.
  3. Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt.

Wat moet er allemaal in een betoog?

Centraal in het betoog staat het de ander overtuigen van het standpunt. Dat moet vanaf het begin dus duidelijk zijn. Daarna volgen argumenten die het standpunt verdedigen en ten slotte wordt het standpunt nog eens bekrachtigd. Het betoog is opgebouwd uit een inleiding, kern en een afsluiting.

Hoe begin je aan een betoog?

Je kunt beginnen met een grapje, een anekdote of een directe vraag aan de lezer (Baalt u ook zo van…). In het begin van het betoog formuleer je de mening (het standpunt, de stelling) die je zal gaan verdedigen in het essay. Zorg dat je krachtig overkomt en vermijd daarom woorden als ‘wellicht, misschien, ik denk’.

Hoe begin je een inleiding van een betoog?

Inleiding (Kop) Je vertelt waarom het relevant is om het hier nu over te hebben in plaats van over een ander onderwerp. Zo is het voor de lezer logisch wanneer je de stelling introduceert. Nadat je de stelling expliciet genoemd hebt, vertel je aan de lezer wat jouw standpunt is.

Hoe een Argumenterende tekst schrijven?

In veel spreek- of schrijfsituaties moet je in staat zijn een eigen standpunt te formuleren en dat te staven met argumenten. Jouw tekst, of jouw bijdrage aan een discussie, debat of besluitvormingsproces is pas succesvol als je anderen weet te overtuigen van jouw standpunt.

Hoe begin je met een tegenargument?

Om een tegenargument te formuleren, geef je antwoord op de volgende vragen: Wat is een logisch tegenargument met betrekking tot jouw standpunt? Dit is je kernzin. Dit is altijd de eerste of tweede zin van de paragraaf of alinea.

Waar voldoet een goed betoog aan?

Een goede algemeen geaccepteerde structuur is: drie argumenten voor jouw stelling, twee tegenargumenten plus weerlegging. Als je de weerlegging slim aanpakt kom je op vijf steekhoudende argumenten voor jouw standpunt.

Hoe maak je een goede inleiding voor een betoog?

Een pakkende inleiding van je betoog schrijven

  1. Start met een ongebruikelijk detail.
  2. Doe een krachtige stellingname.
  3. Citeer een beroemde persoon.
  4. Begin met een pakkende anekdote over het onderwerp.
  5. Start met één of enkele opmerkelijke feiten, bijvoorbeeld statistische gegevens.

Hoe moet een betoog eruit zien?

Geef je eerste argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen. Geef een tweede argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen. Geef een derde argument voor je standpunt, licht het toe en verwijs naar bronnen. Geef een tegenargument en weerleg dit tegenargument.

Wat is een betoog voorbeeld?

Een betoog is een tekst waarin een bepaald standpunt wordt verdedigd met behulp van argumenten. Zo ben je als schrijver van het betoog in discussie met je lezer. Je gaat ervan uit dat de lezer het wellicht niet eens is met je standpunt en dat je hem met je betoog moet overtuigen.

Hoe begin je de conclusie van een betoog?

Het slot van een betoog is een conclusie of een samenvatting. Een conclusie is het gebruikelijkst: de stelling wordt herhaald en de belangrijkste argumenten worden in andere bewoordingen nogmaals gegeven. Voeg geen nieuwe argumenten meer toe!

Hoe maak je een betoog voorbeeld?

Welke soorten betogen zijn er?

Een betoog kun je schrijven, maar ook presenteren. Houd je een betoog in tekstvorm, dan wordt dat een schriftelijk betoog genoemd. Presenteer je een betoog, dan wordt dit ook wel een mondeling betoog genoemd.

Hoe moet je een conclusie beginnen?

De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.