Inhoudsopgave
Wat is een goede autobiografie?
Bepaal de periode waarover u gaat vertellen Een autobiografie betekent niet direct dat uw hele levensverhaal erin moet staan. Het kan natuurlijk ook gaan over een periode in uw leven. Bijvoorbeeld de periode waarin u kinderen heeft gekregen of dat u, of iemand in uw nabije omgeving, een vervelende ziekte heeft gehad.
Waarom autobiografie schrijven?
Je weet beter waar je staat en wat je van de dingen vindt. Je pen geeft je zoveel wijsheid dat hij je meer dan eens positief verrast. #5 Jouw verhaal schrijven opent gesprekken. Dat geldt zeker voor waargebeurde verhalen die voor de familie of dierbaren zijn.
Wat zet je in een korte biografie?
Laat persoonlijke sprankeling uit je korte bio spreken. In het beste geval wordt in je korte bio zowel je toon, je stijl, je ervaring als je expertise duidelijk, het liefst met een ‘eigenwijze twist’ die bij jou past, niet geforceerd, maar kloppend in het geheel. Verlevendig je korte bio met wapenfeiten.
Waarom een biografie?
De verhalen voor een biografie hoeven niet altijd positief te zijn. Soms kan juist het opschrijven van een verdrietige periode je helpen om een zware tijd te verwerken. Het kan ook anderen helpen om jouw verhaal en achtergrond te leren kennen en zich beter in te kunnen leven in jouw achtergrond.
Waarom een levensverhaal schrijven?
Een levensverhaal of levensboek kan een belangrijke functie voor iemand vervullen. Maar ook voor diens omgeving kan het verhaal of boek van belang zijn. Het kan dan gaan om mensen van wie de hoofdpersoon zorg en ondersteuning krijgt, zoals familieleden en zorgverleners.
Wat moet er allemaal in een Leesautobiografie?
Leesautobiografie
- Welke boeken vond je vroeger leuk om te lezen?
- Welk genre boeken hou je van (misdaadverhalen, avonturen, liefdesverhalen etc.)?
- Welke leesgewoontes heb je?
- Welke verschillen zijn er tussen de boeken die je vroeger las en boeken die je nu leest?
- Welke boeken/genres wil je graag nog lezen?
Wat moet er in een Leesautobiografie staan?
In een leesautobiografie vertel jij over wat jij in je leven aan leeservaringen hebt gehad en wat je daarvan is bijgebleven. Je beschrijft jouw ontwikkeling als lezer en hoe je leessmaak zich heeft ontwikkeld. Je gaat na welke verhalen, liedjes en gedichten iets voor jou hebben betekend en waarom.
Hoe ziet een levensboek eruit?
Niet alleen verhalen en herinneringen van vroeger, maar ook gebeurtenissen van nu en verwachtingen over wat nog komt, krijgen een plaats. Het levensboek onderstreept het unieke van dit levensverhaal, het laat de oudere zien in zijn of haar anders-dan-anderen zijn. Het geheim van iemands leven wordt bewaard.