Inhoudsopgave
Wat is een GLI programma?
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is zorg voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden.
Welke gecombineerde leefstijlinterventies zijn er?
Deze 4 programma’s zitten in je basisverzekering:
- SLIMMER van de GGD Noord en Oost Gelderland.
- BeweegKuur GLI van Huis voor Beweging.
- Coaching op Leefstijl (COOL) van het expertisecentrum Leefstijlinterventies.
- Samen Sportief in Beweging van de Gezonde Leefstijl Company.
Welke GLI programma’s zijn er?
Er zijn vier erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)-programma’s: de BeweegKuur, SLIMMER, Cool en Samen Sportief in Beweging. Zorgverzekeraars vergoeden deze programma’s vanuit de basisverzekering. De GLI-programma’s moeten zorgen voor een blijvende gedragsverandering en gezonde leefstijl op lange termijn.
Welke GLI vergoed?
Sinds 1 januari 2019 zitten er drie erkende GLI’s in de basisverzekering die worden vergoed, namelijk de BeweegKuur, SLIMMER en CooL. Wie in aanmerking komt voor één van deze GLI-programma’s, krijgt dit 100 procent vergoed.
Waarom GLI?
GLI draagt bij aan het voorkomen of uitstellen van de ketenzorg voor bijvoorbeeld diabetes en COPD. Zorgverzekeraars hebben daarnaast een belangrijke taak om voldoende individuele zorgverleners vast te leggen, vooral in regio’s waar zij geen zorggroep hebben gecontracteerd.
Wie komt in aanmerking voor GLI?
Voor wie is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)? Deelnemen kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR) volgens de indicatiecriteria uit de NHG standaard Obesitas en de Zorgstandaard Obesitas.
Wat zijn leefstijlinterventies?
Wat is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)? De GLI is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en eventueel individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen.
Wat zijn de vijf belangrijkste succesfactoren van leefstijlinterventies?
Succesfactoren met betrekking tot gewicht, kwaliteit van leven, beweging, voeding gedrag en andere voorspellers van succes zijn beschreven. In een andere tabel zijn de succesfactoren vergeleken met de GLI’s. Er is een eenduidige beschrijving van de GLI’s opgesteld. Alle GLI’s komen op de meeste punten overeen.
Waar kan ik GLI volgen?
Het Loket Gezond Leven van het RIVM heeft een overzichtelijke kaart gemaakt waarop geregistreerde GLI-aanbieders staan. Op de kaart kun je vinden waar een aanbieder zit en wat voor soort programma deze aanbiedt, welke zorgverzekeraar dat specifieke programma aanbiedt en de adresgegevens. De kaart is hier te raadplegen.
Hoe ziet een GLI programma eruit?
Hoe ziet het GLI programma eruit? Het doel van het programma is om een verandering in uw leefstijl te creëren en deze te behouden. Tijdens het hele traject wordt u begeleid door speciaal opgeleide professionals die samen met u voor het maximale resultaat gaan.
Waarom gecombineerde leefstijlinterventie?
Een gecombineerde leefstijlinterventie richt zich op het verminderen van de energie-inname, het verhogen van de lichamelijke activiteit en duurzame gedragsverandering, met als doel overgewicht te verminderen.
Wat doet loket gezond leven?
Loketgezondleven.nl is de online etalage van het RIVM Centrum Gezond Leven en partners. Doelmatige, samenhangende en effectieve lokale gezondheidsbevordering staan centraal. De vraag van professionals is daarbij het vertrekpunt.
Hoe werkt GLI?
Je zorgverzekeraar bepaalt welke GLI wordt vergoed uit de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars maken hierover afspraken met de zorgverleners. Je huisarts of medisch specialist verwijst je door voor een GLI. Je hoeft als je een GLI volgt geen eigen risico te betalen.
Waar moet een GLI aan voldoen?
Daarmee komen de volgende mensen in aanmerking voor deelname aan een GLI (zie ook onderstaande tabel): Volwassenen met overgewicht (BMI >= 25 kg/m2 ) en een extra risicofactor (risicofactoren voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2, aanwezigheid slaapapneu of artrose) Volwassenen met obesitas (BMI >= 30 kg/m2)