Wat is een epilepsieaanval?

Wat is een epilepsieaanval?

Epilepsie is een aandoening waarbij aanvallen voorkomen. Die aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Epilepsie kent verschillende vormen en ook verschillende soorten aanvallen. Er is ook verschil in oorzaak waardoor epilepsie kan ontstaan.

Wat gebeurt er in de hersenen tijdens een epileptische aanval?

Bij een epilepsieaanval beginnen hersencellen heel snel allerlei seintjes af te geven. Denk aan een groot kruispunt, waarbij alle stoplichten tegelijk op groen springen. Alle seintjes vliegen door elkaar heen, waardoor je hersenen niet meer normaal kunnen werken. Op dat moment is er een epileptische aanval.

Wat is een Tongbeet?

Je ademhaling is verstoord en je kunt blauw aanlopen. En doordat je kaakspieren ook plotseling aanspannen, kun je op je tong of wang bijten. Daardoor loopt er soms bloed uit je mond. Dit wordt ook wel ’tongbeet’ genoemd.

Hoe stel je de diagnose epilepsie?

Het belangrijkste onderzoek is het EEG-onderzoek. Hiermee kunnen elektrische verstoringen in de hersenen worden gemeten. Ook kunnen röntgenfoto’s of een hersenscan nodig zijn. Soms is de uitslag van de EEG en/of scan zodanig dat de neuroloog er na één aanval vanuit kan gaan dat het om epilepsie gaat.

Hoe lang mag je niet rijden na een epileptische aanval?

Heeft u al een rijbewijs en heeft u een epileptische aanval gehad? Dan moet u 6 maanden aanvalsvrij zijn voordat u weer mag rijden. Heeft u twee of meer epileptische aanvallen gehad, dan moet u 12 maanden aanvalsvrij zijn voordat u weer mag rijden. Na die periode vult u een Gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Hoe lang herstel na epileptische aanval?

Een gewone aanval duurt doorgaans maximaal 4 minuten en gaat vanzelf over. Duurt de aanval langer dan 5 minuten, dan noemt men dit een langdurige epileptische aanval. Een status epilepticus is een aanval die langer dan 10 minuten aanhoudt. Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig.

Is epilepsie levensbedreigend?

Epilepsie is meestal niet levensbedreigend. Het ligt aan de soort aanval óf je risico’s loopt en welk risico je loopt. Ga voor jouw aanvallen na wat gevaarlijk kan zijn en wat je er zelf aan kunt doen. Iedereen denkt anders over het nemen van risico’s.

Hoeveel mensen gaan dood aan epilepsie?

Mensen met epilepsie overlijden soms onverwacht zonder duidelijke reden. Dit wordt ook wel SUDEP (Sudden Unexpected Death in Epilepsy) genoemd. In Nederland eist SUDEP circa 150 (vaak jonge) slachtoffers per jaar.

Wat te doen bij een Tongbeet?

U kunt een tongbeet niet voorkomen. Probeer niet bewegingen ‘in bedwang’ te houden. U kunt de patiënt en uzelf bezeren. Leg eventueel een deken of jasje onder iemands hoofd en maak knellende kleding los.

Wat is Myoclonisch?

Bij een myoclonische aanval trekken de spieren in je armen en/of benen plotseling samen, waardoor schokjes optreden. Meestal blijf je bij bewustzijn. Soms is dit kort verstoord, maar dat valt bijna nooit op.

Waar zit epilepsie in de hersenen?

Aanvallen met een focaal begin (in één deel van de hersenen) Dit soort aanvallen komt het meest voor. Wat er tijdens een aanval gebeurt, hangt af van de plek in de hersenen waar de kortsluiting begint. Soms ga je bijvoorbeeld steeds dingen oppakken, of kun je je spieren niet meer aanspannen.