Wat is een dunne darm ontsteking?

Wat is een dunne darm ontsteking?

De ziekte van Crohn wordt net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD) genoemd. Meestal zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar de ontstekingen komen ook voor in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

Hoe ontstaat een ontsteking in de darm?

De exacte oorzaak van inflammatoire darmziekten blijft onbekend. Vroeger werden dieet en stress gezien als oorzaak, maar nu weten artsen dat deze factoren alleen kunnen zorgen voor een verergering van de symptomen. Een mogelijke oorzaak is een probleem in het immuunsysteem.

De dunne darm is een onmisbare schakel bij het voedselverteringsproces maar kan helaas ook worden getroffen door een ontsteking. In dat geval is er sprake van enteritis. Een dunne-darm ontsteking geeft typische pijn, heftige diarree, misselijkheid, braken en vaak verhoging/koorts.

Wat is de ontsteking van de darm?

Een darmontsteking of enteritis is een ontsteking van de dunne darm. In sommige gevallen kan de ontsteking ook betrekking hebben op de maag ( maagontsteking of gastritis) en de dikke darm (colitis of dikkedarmontsteking ). Er worden verschillende vormen van enteritis onderscheiden.

Lees ook:   Hoe werkt een keuken weegschaal?

Wat is de oorzaak van de darmontsteking?

Een darmontsteking kan ook worden veroorzaakt door een auto-immuunaandoening zoals de ziekte van Crohn, bepaalde geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen, en schade als gevolg van bestraling. De ontsteking kan ook betrekking hebben op de maag (gastritis) en de dikke darm (colitis). Dit laatste staat bekend als dikkedarmontsteking.

Wat is de oorzaak van een darmontsteking?

Wat is de oorzaak van een darmontsteking? Een acute darmontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of een bacterie. Meestal krijg je het virus of bacterie binnen via voedsel. Je krijgt dan een voedselvergiftiging, waarbij je darmen dus ook ontstoken zijn. In de meeste gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door de salmonellabacterie,

Wat zijn de gevolgen van stress op je darmen?

De gevolgen van stress op je darmen. Als je een gevoelige buik hebt, dan kunnen je darmen extra van slag raken door stress. Je krijgt opeens meer dunnere ontlasting, je hebt het gevoel dat je steeds naar de w.c. moet of je wordt misselijk. Of misschien hou je juist je ontlasting op door stress waardoor je meer last krijgt van obstipatie.

Lees ook:   Hoeveel platen heeft Whitney Houston verkocht?