Wat is een Dragerschapstest?

Wat is een Dragerschapstest?

Met de dragerschapstest kunnen stellen voor de zwangerschap testen of ze ‘drager’ zijn en kans hebben op een kind met een erfelijke ziekte. De dragerschapstest test op genen die kunnen leiden tot 70 ernstige erfelijke ziekten.

Waar doe je een zorgmelding?

Medewerkers en/of specialisten van het ziekenhuis maken zich zorgen over u en/of uw kinderen. Daarom hebben zij in het kader van de meldcode een verplichte zorgmelding gedaan bij Veilig Thuis. Er zijn verschillende redenen voor een melding.

Wat is een autosomaal dominante aandoening?

Autosomaal betekent dat de aanleg (het gen) voor de aandoening op een chromosoom ligt dat niet betrokken is bij het bepalen van het geslacht, dus chromosoom 1 tot en met 22. Een autosomaal dominante aandoening komt dus meestal even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Wat doet jeugdzorg bij een melding?

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Wat gebeurt er met een melding bij veilig thuis?

Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Hoe maak je een zorgmelding?

Maakt u zich zorgen over een gezin en wilt u dat er hulp komt? Neem dan contact op met de plaatselijke hulpverlening: het wijk- of buurtteam of het CJG. Zij leggen contact met het gezin en bekijken samen met het gezin wat er nodig is.

Wat te doen bij onveilige thuissituatie?

Bel dan met Veilig Thuis: 0800-2000. Dat kan gratis en je hoeft je naam niet te noemen. Als je belt kun je met iemand praten over de zorgen. Samen kun je kijken wat er moet gebeuren en of er hulp moet komen.

Wat is een autosomaal recessieve aandoening?

Recessief wil zeggen dat de aanleg voor de aandoening zwakker is dan de normale aanleg. Autosomaal recessieve erfelijkheid is als het ware een ‘verborgen vorm’ van overerven. Twee ouders die zelf gezond zijn kunnen een kind krijgen met een recessieve aandoening.

Wat is nou een erfelijkheidsonderzoek?

Bij erfelijkheidsonderzoek gaan we na of een ziekte of aangeboren afwijking bij u of een familielid erfelijk is. DNA-onderzoek kan daar een onderdeel van zijn. Ook kan DNA-onderzoek bij bepaalde ziekten of aandoeningen helpen om de oorzaak te vinden.

Wat zijn genetische testen?

Een genetische test onderzoekt een deel van je DNA. Met een genetische test kan worden bepaald of er een verandering in een bepaald gen of chromosoom is. Zo’n verandering noemen we ook wel een mutatie. Een mutatie kan in iedere cel van een individu voorkomen en kan worden doorgegeven aan toekomstige kinderen.

Hoe lang duurt een erfelijkheidsonderzoek?

Zorgvuldig en uitgebreid erfelijkheidsonderzoek kost vaak veel tijd. Houdt u er rekening mee dat de uitslag pas na maanden (drie tot zes) bekend kan zijn, gerekend vanaf het eerste gesprek. Het onderzoek naar dragerschap duurt meestal enkele weken. Erfelijkheidsonderzoek kan om verschillende redenen zinvol zijn.

Wat is autosomaal DNA onderzoek?

Autosomale DNA Test Met deze DNA test kun je achterhalen in welke mate het DNA van andere mensen verwant is aan dat van jou. De autosomaal DNA test heeft een resultaat dat interessant is als je ongeveer 5 generaties terug wilt zoeken.