Wat is een discushernia?

Wat is een discushernia?

Scheur in de kraakbeenring van de tussenwervelschijf (discus) waardoor de gelei-achtige kern uitloopt, met druk op de zenuwwortel, het ruggenmerg en omliggende structuren tot gevolg.

Wat is de oorzaak van hernia?

Er zijn meerdere oorzaken van een hernia: Er zijn meerdere oorzaken van een hernia: een aangeboren (genetisch bepaalde) zwakte van weefsel van de tussenwervelschijf (discus), dit is in meer dan 50% van alle gevallen de oorzaak; een slechte spierconditie. Een hernia kan acuut of chronisch zijn.

Wat is een chronische hernia?

Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht en/of slechte voeding. Bij oudere mensen komt het voor omdat de discus zijn sterkte en vitaliteit verliest. Ook bij patiënten die roken komen meer hernia’s voor.

Wanneer is de hernia hoog in de rug?

Als de hernia hoog in de rug aanwezig is, kan er ook buikpijn ontstaan. Bij een sterke beklemming van de zenuw kan een hernia leiden tot plasproblemen, verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornissen. Dit wordt een acute hernia genoemd. Hoesten, niezen en persen verhogen de druk op de wervelkolom.

Wat te doen bij een discushernia?

In veel gevallen gaan de klachten na enkele weken vanzelf weer over. Daarom heeft een conservatieve behandeling van pijnmedicatie, ontstekingsremmers, gedoseerde rust en in beweging blijven de voorkeur. Dit kan aangevuld worden met kinesitherapie.

Wat kan diabetes veroorzaken?

Diabetes kan verschillende problemen aan je ogen veroorzaken. Retinopathie komt het meest voor. Je kan het al hebben zonder dat je er iets van merkt. Zonder behandeling kan het leiden tot slechtziendheid of blindheid. Diabetes kan de kleine bloedvaatjes in het netvlies (retina) beschadigen en vernauwen. Dit heet retinopathie.

Wat zijn de complicaties van diabetes?

De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Wat is de oorzaak van diabetes 2?

Directe gevolgen diabetes 2. Diabetes 2 wordt meestal niet direct ontdekt bij het ontstaan, het geeft klachten waarbij je niet direct aan een ziekte denkt. Enkele klachten bij diabetes 2 zijn; Vermoeidheid. Lusteloosheid.

Wat kun je doen als je diabetes hebt?

Lees wat je eraan kunt doen op diabetesfonds.nl. Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ‘diabetische voet’. In het ergste geval moeten mensen een teen of voet missen. Als je diabetes hebt, kun je te maken krijgen met hart- en vaatziekten.