Inhoudsopgave
Wat is een deeltijdbehandeling?
Deeltijdbehandeling is een vorm van behandeling in groepsver- band. Een groep bestaat uit maximaal acht cliënten die drie maal een halve dag in de week bij elkaar komen onder begeleiding van een of twee hulpverleners. Het voordeel van een groep is dat cliënten met elkaar kunnen oefenen en van elkaar kunnen leren.
Hoe ziet dagbehandeling eruit?
Bij een dagbehandeling neem je op een aantal dagen of dagdelen deel aan een groepssessie met maximaal acht leeftijdsgenoten. Als groep maak je elkaar sterker en kun je elkaar steunen. Het doel is dat je meer grip krijgt op je eigen functioneren. Je leert met je problemen om te gaan of ze te accepteren.
Wat is het verschil tussen klinisch en ambulant?
Bij afhankelijkheidsproblematiek adviseren we over het algemeen eerst een klinische opname. Wanneer je bijvoorbeeld je verslaving zelf in de hand hebt, is het mogelijk om ambulant te starten. Bij psychische problemen anders dan verslaving ga je vaak ook het ambulante traject in.
Wat is acute deeltijd?
Wanneer u een acute deeltijdbehandeling krijgt, dan betekent dit dat u voor langere tijd meerdere dagen per week een behandelprogramma bij ons volgt. Een opname is (nog) niet nodig. U eet en slaapt thuis. Tijdens het behandelprogramma leert u hoe u de balans terug kunt vinden in uw dagelijks leven.
Wat houdt Dagtherapie in?
Dagtherapie is een therapeutisch programma van één of twee dagen per week. We bieden therapeutische ondersteuning bij psychische problemen die het dagelijks functioneren belemmeren. Dagtherapie kan een nazorgbehandeling zijn na een opname of kan opgestart worden om een volledige opname te voorkomen.
Waarom klinische opname?
Vaak is een klinische opname juist geschikt om in een relatief korte periode veel vooruitgang te boeken. Een opname kan ook nodig zijn als er sprake is van een crisissituatie of om uit te zoeken wat er aan de hand is. Je krijgt je eigen kamer en er wordt gezorgd voor eten en drinken.